Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam persijsku macu koja je stara 7 meseci, sada joj je već drugo teranje, pošto smo prvi put preskočili. Zanimalo bi me, kada bi bilo najpovoljnije za nju i njeno zdravlje da je prvi put parim? Pošto sam i sama svesna da je ona trenutno u razvoju i da bi isti hormoni prekinuli kada bih je odmah parila. I takođe bi me interesovalo, pošto sam u malom mestu i nije mi baš olakšana situacija pronalaženja njenog para, kako da prepoznam prvi dan teranja i najbrze odreagujem? Zahvalna unapred, Kristina

O: Mačke mogu ostati gravidne tek nakon polnog sazrevanja. Sa polnom zrelošću polni organi, jajnici i maternica, počinju normalno funkcionirati. Na jajniku se stvaraju mehurići, tzv. Graafovi folikuli, koji pucaju pa se u jajovod ubacuju jajašca, tj. ženske polne ćelije, sposobne za oplodnju. Samo su jajnici polno zrelih ženki sposobni da proizvode ženske polne ćelije.

Polna zrelost, tj. spremnost za parenje pojavljuje se u različitoj starosti životinje, u zavisnosti od vrste i rase životinje, klimatskog područja u kojem borave životinje i od ishrane i nege životinje.

Polna zrelost ne mora biti istovremeno i fizička zrelost za priplod. Najčešće organizam polno zrelih ženki nije fizički dovoljno razvijen kako bi bez štete po zdravlje mogao da podnese graviditet, porođaj i laktaciju. Ženke životinja su zrele za rasplod tek kada se fizički potpuno razviju i dosegnu prosečnu veličinu za vrstu i rasu kojoj pripadaju. Važno je da kostur životinja bude potpuno razvijen, kako bi porođaj protekao bez poteškoća.


Polno zrele ženke u određenom vremenskom periodu ispoljavaju različite znakove polnog uzbuđenja. Ti se znakovi zajedničkim imenom nazivaju teranje ili estrus. Najvažniji znak teranja je pojava polnog nagona.

O polnom ciklusu kod mačke pisali smo u prethodnim odgovorima koji glase Estrus – polni nagon, Polni žar i graviditet i Faze polnog ciklusa i ponašanje mačke koja se tera.

U rasplodu mačke ostaju 5-6 godina. Za mačke se kaže da su sezonski poliestrične životinje, što znači da se teraju 2-3 puta godišnje, iako se mogu terati i tokom čitave godine.

Iz ovoga možemo zaključiti da je najbolji trenutak za parenje kada mačke potpuno završe svoj telesni razvoj, tj. nakon godinu dana starosti, a kod nekih rasa i kasnije, npr. kartuzijska mačka završava razvoj u starosti od 2-2,5 godine. Kod persijskih mačka je sa godinu dana starosti preporučuje parenje.

U vezi pronalaska mačka za parenje, ako se radi o mački čiste rase, najbolje je da kontaktirate različita felinološka udruženja.

O znacima teranja kod mačke pisala je koleginica Marija Tetkić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Čudno ponašanje mačke/Znaci teranja kod mačke.
 

OZNAKE: