Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja maca ima 5 godina i pre par večeri počela je da na par minuta ima neobičan momenat ponašanja-otvori fioku gde su odložene čarape, uzme jednu i nosi i ispusta zvuke koji mene čude i malo zabrinjavaju. Šta se dešava. To ponašanje traje par minuta a ja u to vreme joj se obraćam vrlo umiljatim glasom i ona prestane i ode na spavanje. To čini kad svi već odemo na spavanje te ja ustajem da je smirim. Pozzz, Olja

O:
U uzrastu u kom se nalazi Vaša maca, već bi trebalo da kao zrela jedinka ima nagon za parenjem. Ponašanje koje ste opisali nije specifično i jedino što bi moglo da podstakne takvo ponašanje je estrus ili teranje, kada je maca hormonski aktivna. Naravno, ukoliko maca nije sterilisana predhodno.

Mačke su inače sezonski poliestrične životinje i imaju polni žar koji se javlja u ciklusima. Prvi polni žar - estrus, javlja se u starosti od 7 - 8 meseci i ponavlja se u različitim vremenskim intervalima, a traje u proseku 5 - 7 dana, mada može trajati i do 10 dana.

U estrusu se ponašanje mačke menja. Mačka se umiljava, počinje da se valja i okreće na leđa, sa jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Rep drže pomeren u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor na kojem se ponekad primećuju ritmične kontrakcije.
 
Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču čime dozivaju mužjake, a takođe se dešava i da izgube apetit. Mačke se pritom oglašavaju prodornim neugodnim mijaukanjem, koje podseća na dečji plač, uznemirene su, postaju vrlo nežne i rado se protežu i maze o svog vlasnika ili o nameštaj i neprestano traže pažnju. Prija im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje. Neke mačke u vreme estrusa štrcaju mokraću u mlazovima, slično mužjacima (koji tako označavaju svoju teritoriju).
 
Sterilizacija koja je poželjna u ovakvim situacijama (ukoliko niste spremni da parite mačku), nudi racionalne razloge zbog kojih se preporučuje: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti kao što su: bežanje u potrazi za partnerom, posle čega Vaša mačka može da se izgubi, smanjuje se agresivnost, glasno mijaukanje, uznemirenost i destruktivno ponašanje ljubimaca. Sprečavate neželjenu trudnoću i rađanje velikog broja potomaka.

Sa medicinskog aspekta, sterilizacija je rutinska hirurška intervencija koja se izvodi u veterinarskoj ambulanti, od strane stručnog lica odnosno veterinara. Ljubimac se uvodi u opštu anesteziju, svog ljubimca možete voditi kući odmah nakon intervencije, a potpuni oporavak traje od 7 do 10 dana kod ženki.

Osim sterilizacije postoje i hormonske injekcije koje sprečavaju da ženka uđe u "teranje" i da se pari sa mužjakom. One se ne preporučuju za dugotrajnu upotrebu i o njihovoj primeni konsultujte Vašeg veterinara. Tako da ukoliko ne želite potomstvo Vaše mačke, sterilizacija je ipak pouzdan, efikasan i što je najbitnije, zdravstveno preporučljiv metod.
 
Ukoliko ipak sumnjate da Vaša maca, na osnovu promenjenog ponašanja, ne pokazuje znake koji ukazuju na estrus - teranje, ili je pak sterilizacija već urađena, preporučujemo Vam da posetite Vašeg veterinara, kako bi se na osnovu temeljnijeg pregleda ustanovili razlozi ovakvog ponašanja.

OZNAKE: