Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Maca ima eklampsiju. Vodila sam je kod veterinara. Savetovao mi je da odvojim njene tek rođene mačiće što sam i uradila. Ali oni ne znaju da jedu sami pa ih ja hranim na cuclu. Ali mnogo teško prihvataju. Mačka je malo bolje od terapije ali ne prestaje da mjauče i da ih traži. A mleko joj nadolazi. Plašim se ako ne budu sisali da će dobiti mastitis. Danas sam je nosila kod njih na kratko da je smirim. A večeras sam im ipak dozvolila kratak podoj bas zbog nadočlog mleka. Šta Vi mislite da li da joj stavim bar po jedno mače za jedan podoj, a ima ih tri. Bar dok ne počnu sami da jedu. Mačku obilno hranim ali ne znam zašto joj se to desilo. A veterinar mi je rekao da ima problam i sa ušima i da ću morati jako dugo da joj mažem Kanestenom ili Daktanolom. Čitala sam da imaju kapi za to ali ne znam kako se zovu. Izvinite što ovako dugačko pišem ali ovo mi je prva mačka i jako sam se vezala za nju pa bih volela i Vaše mišljenje. Pozdrav, Marija

O: Eklampsija kod životinja nakon okota može nastati usled manjka u ishrani vitaminima i mineralima, a posebno usled manjka kalcijuma.

Naime, stanje koje se naziva eklampsijom predstavlja naglu pojavu kliničkih znakova kod mačaka nakon okota i kod mačaka u laktaciji i povezani su sa niskom koncentracijom kalcijuma u krvi. Ovo je uzrokovano gubitkom kalcijuma iz organizma majke u toku graviditeta i razvoja skeleta mačića, usled manjka kalcijuma u ishrani, nepravilnog upijanja kalcijuma u crevima. Proizvodnja mleka dodatno povlači zalihe kalcijuma i pogoršava simptome.

Eklampsija se najčešće javlja 1-3 nedelje nakon okota ali se može javiti i tokom porođaja. Simptomi su ponekad jedva primetni, naročito ako se istovremeno javi s otežanim porođajem. Simptomi su vidljivi kao promene u ponašanju: nemir, dahtanje, brzo hodanje, smanjeni majčinski instinkti i tetanije (nadraženost, slinjenje, ukočeni hod, inkoordiniranost i bol pri hodu). Simptomi eklampsije se mogu pogoršati za nekoliko minuta ili pak sati, a progradiraju do spazma mišića, nemogućnosti stajanja, temperature, povećanog srčanog ritma i aktivnosti poput moždanog udara ali bez gubitka svesti. Kod ovog poremećaja treba hitno potražiti veterinarsku pomoć.

Terapija se sastoji u smirivanju životinje odgovarajućim lekovim i sistemskim davanjem kalcijum.

Da do ovoga ne bi dolazilo, preporuka je da se mački u poslednjoj trećini graviditeta dodaju preparati kalcijuma, kao i tokom čitave laktacije, posebno ako se koristi kuvana hrana za ishranu ili industrijska hrana lošijeg kvaliteta.

U Vašem slučaju trenutno, ako je mačka stabilizovana i ako više ne pokazuje simptome eklampsije, možete polako po malo da vraćate mačiće da sisaju. To je svakako mnogo bolje i za njih ali i za mačku. Što više hranite mačku više će se mleka lučiti, tako da ukoliko i dalje postoji zdravstveni problem kod mačke i veterinar smatra da ne treba da doji mačiće, onda joj smanjite količinu hrane kako bi smanjili i stvaranje mleka.

Što se tiče infekcije ušiju, na osnovu preparata koje je veterinar preporučio, pretpostavljam da se radi o gljivičnoj infekciji. Mi u Pet Centru imamo Otomax i Aurizon kapi koje sadrže antimikotike, ali se ovi lekovi izdaju isključivo na recept veterinara.

OZNAKE: