Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želela bih da znam da li će moja maca imati mačiće. Pre par dana se vratila, a pre toga je nije bilo pet dana. Pošto mi živimo u inostranstvu, pa da je ne bi ostavili samu poneli smo je sa nama i bili smo otprilike desetak dana u Srbiji i ona je bila nestala 30.12.2017, a vratila se 4.1.2018. Jedan dan pre nego što ćemo se vratiti bila je sva iscrpljena i od tada ona spava jako puno. Ne igra se više tako kao pre. Ona je kod nas sedam meseci, skoro pa nonstop u stanu i nije mogla za nedelju dana već preći u drugi period gde se ona više odmara i gubi apetit. A već par nedelja pre nego što smo otišli u Srbiju nije jela baš tako ko pre, dajemo joj suvu i mokru hranu za mačke. Ona je inače jako razigrana mačka ali sad ne znam šta joj je, ne primetim joj baš neke promene u stomaku nego samo u ponašanju i u glasu. I kad je budna jako se puno mazi i prede! I da, ona ima samo osam meseci!!! Hvala unapred na odgovoru puno pozdrava od Anastasije
O: Bilo bi najbolje da odvedete Vašu mezimicu na pregled kod veterinara. On će sa sigurnošću utvrditi koji je tačan uzrok promene njenog ponašanja i apetita.

Postoji više uzroka koji su mogli da dovedu do takve promene, kao što je:
- stres od provedenog vremena van njene poznate sredine; 
- mogući napad od neke druge životinje ili čoveka; 
- da se za to vreme dok je bila napolju inficirala usled kontakta sa obolelom životinjom;
- moguće je i da se uparila i da je sad gravidna.

O prvom teranju mačke pisala je koleginice Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Nesterilisana mačka i teranje, kao i Marija Tetkić, dr. vet. med., u Čudno ponašanje mačke/Znaci teranja kod mačke.


Mačke postaju najčešće polno zrele između šestog i devetog meseca starosti. Graviditet kod mačaka traje između 60 i 67 dana, prosečno 63 dana. Treće nedelje nakon parenja, ukoliko je ostala gravidna, Vaša mačka bi trebalo da pokaže prve fizičke znake graviditeta, kao što su uvećane i ružičaste bradavice, često i povećanje apetita, zaobljen stomak, pojačana želja za maženjem.

Graviditet potvrđuje veterinar ultrazvučnim pregledom, kada se utvrđuje i tačan broj mačića. Više informacija o utvrđivanju graviditeta kod mačaka pisao je kolega Milan Milanović, dr. vet. med, u tekstu koji glasi Utvrđivanje i znaci graviditeta kod mačke.

Tokom graviditeta i za vreme dojenja mačića, Vašoj mezimici je neophodan pojačan unos proteina, masti i kalcijuma, a to joj možete obezbediti kroz adekvatnu i prilagođenu ishranu. Neophodno je očistiti mačku od unutrašnjih parazita, kako ih ne bi prenela na mačiće. Više o ovoj temi možete se informisati u tekstu Čišćenje gravidne mace od crevnih parazita.

Takođe, pobrinite se da mačka za vreme graviditeta bude u mirnom okruženju, da ima dovoljno mesta za odmor obezbeđeno mesto za okot i dalju brigu o svojim mačićima.

 

OZNAKE: