Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo mačora starog 6 meseci. Nedavno ga je udario auto. Našli smo ga pored puta, disao je ubrzano, imao je malo krvi po nosu, izvršio je veliku nuždu u tom ležećem položaju i mjaukao čudno. Mislili smo da je gotov odveli smo ga kod veterinara. Stabilizovao mu je disanje, rekao da ne vidi prelome i da mu damo šansu možda se izvuče. Dao mu je inekciju tada da mu uspori krvarenje i spusti temperaturu.
1 dan - ležao, pio vodu na inekciju.
2 dan - je lizao hranu, a uveče već počeo da jede
3 dan - vršio nuždu, naveče smo ga vodili kod veterinara i primio je 2 inekcije koliko sam razumeo antibiotik.
4 dan - hodao, mazio se, predeo
5 dan - hodao, mazio se, hteo napolje, predeo, i čak se igrao.
6 dan - iznenada se ućutao, čudno mjaukao, neće da se kreće da jede i pije.
7 do 10 dan - evo već 3, 4 dana je kod veterinara, prima svaki dan antibiotike, mislili su da je infekcija, a sada kažu da je možda leukemija. Leukemija je koliko sam čitao virusna bolest a mačka nismo puštali napolje. Obzirom da smo iz manjeg mesta sumnjam u dijagnozu našeg veterinara. Sada samo leži tamo u kavezu, neće da jede već 4 dana, pije povremeno vodu. Da li znate šta može biti jako smo zabrinuti. Bojan
O: Važno je naglasiti da nikada ne treba podcenjivati zatvorenu povredu, naročito kada se radi o udarcu automobila. Prilikom traumatskih povreda, ako i nije povređena koža, ipak može doći do povrede unutrašnjih organa. Kod takvih povreda mogu biti prisutne i unutrašnje povrede, koje mogu biti očigledne tek nakon nekoliko dana, kada je često i prekasno.

Naročito prilikom udarca automobilom, najčešće dolazi do povrede stomaka ili karlice. Kod povrede stomaka može doći do oštećenja unutrašnjih organa kao jetre, slezine, bubrega ili creva. Krvarenje može biti obilno i često fatalno. Povredom creva može doći do isticanja sadržaja creva u trbušnu šupljinu i uzrokovati infekciju. Osim poremećaja opšteg stanja organizma, krvave mokraće ili stolice, može se videti oticanje stomaka. Zatim, povrede karlice kod kojih se može primetiti neprimereno oticanje između prepona i bokova što može upućivati na herniju. Najčešći simptomi su: nemogućnost stajanja, oticanje u području karlice, urinarna ili fekalna inkontinencija, šok, spušten rep kod mačke.

S obzirom na navedeno, savetujem Vam da Vašeg mačka hitno odvedete u veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao, procenila ozbiljnost povreda i kako bi mu se na vreme pružila adekvatna pomoć.

Mačka mora biti pod stalnim nadzorom zbog mogućnosti nekakvih mikrotrauma. Savetujem Vam da pokušate da hranite ljubimca nekom od medicinskih dijetetskih hrana koje su namenjene za prehranu tokom oporavka.

U ponudi apoteke Pet centra nalazi se Royal Canin Recovery, Convalescence od Purine ili High calorie od Eukanube. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visok nivo energije i esencijalnih hranjivih materija.

OZNAKE: