Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Naime, imam plavu rusku macu staru godinu i dva meseca koja je juče po treći put dobila teranje. Ne usudjujem se podvrgnuti je sterilizaciji, pa me zanima postoji li još neka alternativa da nam se ublaze ove "tegobe" koliko noj toliko i meni jer me po celu noć gurka da me probudi ne bi li je mazio dok ona mjauče. Hvala. Dušan

O: U estrusu se ponašanje mačke menja. Mačka se umiljava, počinje da se valja i okreće na leđa, sa jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje.

Rep drže pomeren u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor na kojem se ponekad primećuju ritmične kontrakcije. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču čime dozivaju mužjake, a takođe se dešava i da  izgube apetit. Mačke se pritom oglašavaju prodornim neugodnim mijaukanjem, koje podseća na dečji plač, uznemirene su, postaju vrlo nežne i rado se protežu i maze o svog vlasnika ili o nameštaj i neprestano traže pažnju. Prija im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje. Neke mačke u vreme estrusa štrcaju mokraću u mlazovima, slično mužjacima (koji tako označavaju svoju teritoriju).

Što se tiče sterilizacije, najvažniji razlozi zbog kojih se preporučuje sterilizacija su: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti kao što su: bežanje u potrazi za partnerom, posle čega Vaša mačka može da se izgubi, smanjuje se agresivnost, glasno mijaukanje, uznemirenost i destruktivno ponašanje ljubimaca. Sprečavate neželjenu trudnoću i rađanje velikog broja potomaka.

Sa medicinskog aspekta, sterilizacija je rutinska hirurška intervencija koja se izvodi u veterinarskoj ambulanti, od strane stručnog lica odnosno veterinara. Ljubimac se uvodi u opštu anesteziju, a svog ljubimca možete voditi kući odmah nakon  intervencije, a potpuni oporavak traje od 7 do 10 dana kod ženki.

Osim sterilizacije postoje i hormonske injekcije koje sprečavaju da ženka uđe u "teranje" i da se pari sa mužjakom. One se ne preporučuju  za dugotrajnu upotrebu i o njihovoj primeni konsultujte Vašeg veterinara. Tako da ukoliko ne želite potomstvo Vaše mačke, sterilizacija je ipak pouzdan, efikasan i što je najbitnije, zdravstveno preporučljiv metod .

OZNAKE: