Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Omacila mi se mačka, rodila je 4 mačica pre tri dana ali sad njoj se stomak grči. Da li je to normalno? Nađ
O: Nakon porođaja potrebno je određeno vreme da se promenjeni polni organi vrate u prvobitno stanje. To zavisi od higijenskih uslova u kojima životinja boravi, da li se kvalitetno hrani, koliko se kretala za vreme graviditeta, od težine porođaja...

Period u kojem nestaju promene prouzrokovane graviditetom i porođajem, naziva se babinje ili puerperijum.

Babinje je fiziološki završetak jednog reproduktivnog ciklusa pa su i promene koje ga prate fiziološke.

U tom periodu dolazi do čišćenja materice, koje se vidi u obliku sluzavog sekreta, pa su povremene kontrakcije - grčenje u predelu abdomena moguće. U početku je iscedak tamno smeđe do čokoladne boje i obilniji, kasnije je sve više providan, a na kraju ima izgled bezbojne sluzi. Takvo stanje može da potraje 5 do 10 dana nakon porođaja.

Ukoliko mačka zbog nekog patološkog stanja oseća bol, znaci mogu biti nezainteresovanost za sređivanje krzna, smanjenje aktivnosti, smanjena interakcija sa vlasnikom, sakrivanje, gubitak apetita, agresivnost ili trzanje na dodir, uriniranje van kutije sa peskom, povećana vokalizacija - oglašavanje, ubrzan rad srca i ubrzano disanje, proširene zenice.

Na svaka promenu (pa i onu najsuptilniju) u ponašanju mačke, vlasnici treba da budu veoma pažljivi. Zbog toga su redovne posete veterinaru veoma značajne. Svakako Vas savetujem da se obratite nekoj od veterinarskih ordinacija, kako bi se isključila mogućnost da je u pitanju neka od postporođajnih komplikacija.

OZNAKE: