Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam kunića starog godinu dana, mužjak. Sve je bilo u redu do pre par dana, kada je počeo da odbija hranu i vodu (uzme poneki put ali vrlo slabo, obzirom da je pre problema imao dobar apetit), takođe ima tvrdu stolicu, ali mu stomak nije naduven. Normalno trčkara i veseo je. Da napomenem da jede raznovrsnu hranu i seno, naravno. Zamolila bih Vas ukoliko možete da mi kažete da li postoji neki lek protiv zatvora? Ili neke namirnice koje bi pomogle da mu stolica smekša i da dobije apetit malo? Molim Vas odgovorite mi što pre. Samantha

O: Naglasila bih da je opstipacija veoma ozbiljno stanje kod kunića i da je neophodno što pre primeniti odgovarajući način ishrane i terapiju, ukoliko je neophodna. Kada kunić prestane da bude veseo i postane apatičan stanje se veoma brzo pogoršava iz sata u sat, pa ukoliko se ne ukaže veterinarska pomoć, može se završiti i fatalno.

Dakle preporuka je da kuniću ponudite manju količinu kvalitetne gotove hrane i da seno bude osnova ishrane, posebno u ovom periodu, ali i inače. Sveža voda mora biti stalno dostupna.

Takođe, možete kuniću davati dva puta dnevno i malt-soft pastu po 2cm i to najviše pet dana za izbacivanje dlaka, što će mu pomoći ukoliko je progutana dlaka napravila problem.

Ukoliko ne primetite poboljšanje u roku od dan-dva, obavezno kunića odvedite kod veterinara.


Više o zatvoru kod kunića pisale su koleginice Ana Jovanović, dr. vet. med., pod naslovima „Proređena stolica kod zeca/Opstipacija“ i „Začep – zatvor kod kunića/ Poremećaj digestivnog trakta“ i Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,: „Zatvor kod kunića – ishrana i probava kunića“.