ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam zeca koji je star 8/9 meseci. Jako je inteligentan i hiperaktivan. Zadnja dva tri dana su počele čudne stvari da se događaju. Jedno veče mu je izmet bio jako male veličine, a sledećeg jutra ga uopšte nije bilo. Pustili smo ga iz kaveza, inače bi odmah počeo trčati, međutim nije se pomerao uopšte, samo je stajao u ćošak, što me jako zabrinulo. To je bilo juče. Negde oko 16/17h počeo je izbacivati male kuglice, izuzetno male. To je bio neki napredak. Pretpostavljali smo da je imao zatvor. Međutim dalje u toku dana, nije bio aktivan ni ništa, što je za njega jako čudno. Jutros smo ga odveli kod veterinara, koji je rekao da ne zna šta mu je i da  su pluća u redu, da ima visoku temperaturu, i dala mu je antibike, i vitamin C da pije 4 dana.  Zec sada pomalo jede, i pije. Jako malo. Zanima me da li vi možete nešto više da mi kažete šta bi to moglo biti i kako da mu pomognem. Naši veterinari se ne razumeju uopšte. Nadam se brzom odgovoru. Hvala unapred! Tomo


O: Opstipacija podrazumeva otežano pražnjene creva, usled čega životinja ima tvrdu, suvu stolicu, ili - ređe - dolazi do potpunog izostanka defekacije.

Uzrok ovakvom stanju najčešće je neadekvatna ishrana teško svarljivom ili jednoličnom hranom.

Takođe uzrok može biti nedovoljan unos vode u organizam, kao i  premalo kretanja. Opstipacija može biti uzrokovana i progutanom dlakom, koja se formira u crevima kao kuglica.

Ukoliko ovakvo stanje potraje, može nastati stanje opasno po život.

Vlakna su važna bakterijama unutar cekuma kako bi ostale u ravnoteži i pomogle varenju unesene hrane u organizam. Vlakna pomažu i u održavaju normalnu peristaltiku creva, a manjak vlakana dovodi do usporavanja varenja, promene u pH cekuma, fermenataciji i konačno do indigestije.

Neredovno stvaranje i konzumiranje cekotrofa (izmeta koji kunić pojede sa namerom da ga ponovo svari jer je pun vitamina, enzima i aminokiselina koje su produkt bakterijske flore digestivnog trakta) može izazvati poremećaje u varenju i simptome slične navedenim. Iz tog razloga je vrlo bitno uspostaviti normalanu peristaltiku.

Savetovala bih vam da se pridržavate saveta i terapije koju je propisao Vaš veterinar i da idete na redovne kontrole.

Takođe, pražnjenje creva se može olakšati dodavanjem Malt paste koja podmazuje dlake koje je kunić progutao lizanjem krzna tokom uređivanja.

Kako biste mu pomogli u periodu oporavka, savetovala bih Vam da mu ishrana bude bazirana na gotovoj hrani i senu, a voće i povrće izbegavajte, kako se ne bi nadimao. Sveža voda mora biti stalno dostupna.