Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku kunića ispod vrata ima kvržicu koja se povećala. Veterinar nam je rekao da trebamo da čekamo da pukne, međutim ona je porasla i počela da tamni. Kunić jede normalno, ne boli ga na dodir ali nama izgleda jezivo. Može li savet? Hvala, Nataša

O: Oteklina koju spominjete može biti različite etiologije: od povećanog limfnog čvora, hematoma (novonastale šupljine ispunjene krvlju), apscesa (novonastale šupljine ispunjene gnojem), tumora...
Samo nakon pregleda možete ustanoviti tačnu dijagnozu.

Međutim, kod kunića su česti potkožni apscesi koji nastaju najčešće kao rezultat trauma, tj. rana ili sekundarno zbog bakterijske infekcije korena zuba, stranih tela u ustima kao i upale gornjih disajnih puteva. Obično se uzrok ne može tačno odrediti. Apscesi su mekani formirani otoci koje postepeno rastu tokom par dana.

Iako se najčešće stvaraju na glavi i ekstremitetima, mogu nastati bilo gde u telu. Obično nisu bolni, mogu se pomerati, minimalno su upaljeni i sadrže gusti sadržaj. Kunići sa apscesom mogu biti dobrog opšteg zdravstvenog stanja ili se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnostikuje se palpacijom otoka i pregledom usne šupljine.

Najčešće bakterije izolovane iz apscesa kunića su Staphylococcus aureus, Pasteurella multocida, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp. i Bacteroides spp. Terapija se sprovodi hirurškom ekscizijom apscesa s minimalnom terapijom antibioticima od dve nedelje jer je gnoj kunića gust i ne može se postaviti drenaža niti tretirati lokalno antibioticima. Ako je nemoguće hirurški odstraniti otok, tada se zahvaćeno tkivo čisti i ispere, i pušta se da zaraste sekundarno.

Da bi se sprečilo ponavljanje, potrebno je imati besprekorne uslove držanja i hranu bogatu vlaknima.

Savetujem Vam da posetite veterinara koji će postaviti tačnu dijagnozu i preduzeti sve potrebne mere koje će dovesti do ozdravljenja životinje.