Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam degua skoro 2 godine i u poslednjih godinu dana sam primetio da mu krajevi ušiju otpadaju i tvrdi su na dodir samo pri ivicama i polako otpadaju. Kraj repa takođe na vrhu baš izgleda ružno, otpao mu je mali delić. Hranim ga hranom za degua skoro celog meseca, a u mesec dana jednom nedeljno ga hranim povrćem (šargarepa, kupus, krompir, malo pečurke). Kada ga slučajno pipnem malo za kraj ušiju on skikne. Možete li mi reći šta se dešava sa mojim deguom. Puno hvala, Milan
 
O: Simptomi koje ste opisali ukazuju na nekrozu tkiva ušiju i repa. Ovakvo stanje može biti posledica dijabetesa, kada rane veoma teško i sporo zarastaju, ili pak može biti prisustvo nekog kožnog oboljenja.


Što se tiče dijabetesa, samo na osnovu simptoma koji ste nam opisali ne može se sa sigurnošću reći da li se zaista radi o ovoj bolesti. To može potvrditi jedino veterinar analizom glukoze iz krvi Vašeg ljubimca.

Kao i kod ostalih životinja, simptomi dijabetesa kod degua manifestuju se  kao poliurija (pojačano mokrenje), polidipsija (pojačana žeđ), polifagija (pojačan apetit), povećanje pa zatim gubitak telesne mase, letargija, slepilo zboh mrene. Mrena se kod degua razvije prilično brzo (u roku par nedelja) nakon što životinja oboli od ove bolesti, pa možete obratiti pažnju na oči, da biste ovo proverili.
 
Preporučujem Vam da potpuno redukujete poslastice (pa čak i sveže voće) koji su najčešće pune ugljenohidrata, i dajte mu hranu namenjenu  isključivo za degue i puno sena. Dnevna doza komercijalne mešavine za degue (normalne telesne težine) ne bi smela prelaziti 10g po jedinki.
 
Što se tiče kožnih oboljenja na deguu se mogu naći paraziti: buve, ili grinje (šugarci) ili gljivice.

Najčešće ih dobiju u kontaktu s drugim ljubimcima. Obično izazivaju  kožnu iritacija i dermatitis. Buve na degua mogu iritirati kožu što posledično usled svrba dolazi do opadanja dlake na tim mestima. Prisutnost gljivične infekcije se ispoljava kao ograničena bezdlačna područja na koži. Infekcija se širi obično preko bolesnih životinja ili kontaminiranom okolinom. Bezdlačna  područja se mogu javiti bilo gde na telu i popraćena su  češanjem.
 
Ove infekcije se obično uspešno leče antimikoticima. Lečenje može potrajati i do dva meseca, što  zavisi od imunog statusa životinje. Zahvaćena područja grinjama (šugarcima)obično su otečena i zacrvenjena. Promene se uglavnom javljaju na ušima, rubovima očnih kapaka, oko usta, nosa i nožnih prstiju. Od simptoma je prisutan izraziti svrbež, zbog kojega su česta samopovređivanja, kao i sekundarne bakterijske infekcije. Za dijagnozu je potrebno uzeti strugotine kože, koje će se pregledati pod mikroskopskom.


Lečenje se sprovodi odgovarajućim antiparazitikom lokalno ili sistemski i obično je dugotrajno. Iz navedenih simptoma i slike teško je odrediti dijagnozu bez dermatoloških pretraga, s obzirom da se radi o identičnim simptomima koji se javljaju kod različiti bolesti, a lečenja su različita.

Preporučujem da se obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu u Beogradu kako bi se tačno utvrdilo o čemu se radi kod Vašeg ljubimca.