Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Ja imam ženku ruskog hrčka i ona se okotila, posle nekih 4-5 dana posle okota otpalo joj je krzno negde ispod glave. Da li je to normalno? I ako nije, možete li mi reći kako to da izlečim? Pozdrav, Brankica


O: Promene na koži leminga mogu biti različitih uzroka, od alergija, ishrane siromašne vitaminima i mineralima posebno u graviditetu i laktaciji kada su i potrebe životinje veće, hormonskih disbalansa, pa do bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija.


Alergije mogu biti uzrokovane alergenima u okolini, poput stelje, ektoparazita i hrane. Ishrana mora biti raznovrsna. Bolesti štitne i nadbubrežne žlezde takođe mogu biti usko povezani sa promenama na koži.


Bakterijske i gljivične infekcije najčešće nastupaju nakon pada lokalnog imuniteta, pa se ispoljavaju svrabom, alopecijom (gubitkom dlake), kao i pojavom krasta.

Primarna gljivična infekcija može se komplikovati sekundarnim bakterijama i obrnuto. Infestacija buvama i drugim ektoparazitima može uzrokovati alergijski dermatitis, koji uz svrab ima za posledicu i gubitak dlake.


Od parazitarnih infekcija, najčešće se spominju šuga i demodikoza. Demodex species su grinje koje se normalno nalaze u dlačnim folikulima i lojnim žlezdama svih domaćih životinja. Bolest se može javiti u dva oblika: kao lokalizovana i kao generalizovana demodikoza. Postoji i starosna i rasna predispozicija za demodikozu. Tako se demodikoza češće javlja kod mladih jedinki, a može se s majke preneti na potomstvo.


Najčešći simptomi kožnih oboljenja su: oštećenje dlake, lezije kože usled češanja i grizenja, iritacija kože, kraste na koži, eritem i sl.


Takođe je moguće da se radi i o hormonalnom poremećaju. Infekcije kože nastaju na mestima gde je oslabljen odbranbeni mehanizam kože. Odbrana kože se sastoji od dlake, pigmenta, stratum corneuma, masne kiseline, komplementa, imunoglobulina, mikroflore. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su traume, prljavština, prevelika vlaga, neodržavana dlaka, paraziti.


Prema svemu navedenom, alopecija ili gubitak krzna kod Vašeg hrčka je simptom koji može ukazati na čitav niz oboljenja. Zbog toga bi bilo neophodno da se obratite svom veterinaru kako bi uspostavio tačnu dijagnozu na osnovu kliničkog pregleda i mikrobiološke i laboratorijske pretrage.


Ono što ja, bez detaljnog kliničkog pregleda, mogu da Vas posavetujem je primena multivitaminskih preparata kako bi se ojačao imunološki status životinje. Osim navedenog potrebno je da Vašoj ljubimici u ovakvo osetljivom periodu obezbedite optimalne zoohigijenske uslove, kvalitetnu ishranu, a kasnije kada mladi ojačaju i čišćenje i dezinfekcija kaveza i opreme.