Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam činčilu staru 4 godine (toliko godina i živi kod nas). Zadnjih nekoliko meseci je prestala da jede seno ali ostalo je sve bilo u redu do skoro. Pre mesec dana je počela slabije da jede i ostalu hranu, a ispod kosti vilice sam napipala dve simetrične čvrste kvžice. Izmet je postao sitniji, a u ponašanju se ništa posebno ne primećuje: skače i veseo je. Posumnjala sam na prerasle zube i odvela ga veterinaru. Tamo mi je rečeno da su prednji zubi u redu ali da se sumnja na urasle kutnjake i predložena mi je operacija. Moje pitanje je u vezi vaših iskustava u vezi takvog problema, šta sa uraslim kutnjacima i uopšte rade li se takve operacije i kako se može sprečiti dalje komplikacije u vezi toga ukoliko se i uradi operacija u smislu sprečavanja ponovnog rasta. Pozdrav, Mirjana
O: Problem koji ste opisali, često je rezultat malokluzije, odnosno poremećaja normalnog zagrižaja, koji nastaje kada zubi prerastu, pri čemu se ne radi samo o prednjim zubima-sekutićima.

Najveći problem stvaraju kutnjaci, koji zbog slabog i nejednakog trošenja, imaju oštre uglove, gotovo šiljke. Zbog toga, činčila ne može u potpunosti da zatvori usta, a lako dolazi i do povreda oralne sluzokože. Ova pojava redovno je praćena jakim baljenjem (mokra dlaka s donje strane usta), slabijim uzimanjem hrane ili potpunim prestankom hranjenja i gubitkom težine.

Malokluzija je redovno posledica prevelike količine premekane hrane, odnosno hrane koju činčila ne mora da žvaće. Vlaknasta hrana, poput sena, zahteva dugo i temeljno žvakanje, što je pored drugih prednosti, najbolja prevencija malokluzije. Smatra se da određenu ulogu ima i genetska predispozicija, naročito ako se bolest javi kod mladih činčila.

Lečenje podrazumeva skraćivanje zuba i/ili njihovo brušenje. Za kompletan zahvat, koji uključuje i tretman kutnjaka, potrebno je dobro poznavanje patologije glodara ali i dentalne patologije. 


Najčešće je već za temeljiti pregled usne šupljine potrebna anestezija.

Preporučujem da, ukoliko ste u mogućnosti, činčilu odvedete u Beograd na Veterinarski fakultet, radi temeljnog pregleda.