aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, moj zamorac je upravo pogrickao pola lista filodendrona. Čula sam da je to otrovna biljka, pa vas molim da mi kažete šta dalje da radim?
Unapred zahvaljujem. Suzana

O: Preporučujem hitani odlazak kod veterinara jer je filodendron  potencijalno opasan za kućne ljubimce. Kućne biljke su sastvani deo enterijera domova, koje kućni ljubimci često žvaču i grickaju,  što može dovesti do trovanja. Toksičnost kućnih biljaka tj cveća je malo istražena, jer su većinom hibridi pa su im prirodne osobine promenjene radi prilagođavanja na uslove koji se razlikuju od njihovog prirodnog staništa. To takođe može imati i uticaj na njihov stepen toksičnosti. Philodendron (spp), Araceae je penjačica sa velikim, "isečenim", srcolikim listovima koji retko cvetaju. Cela biljka je prekrivena sa kalcijum oksalatnim kristalima i neindetifikovanim proteinima. Zavisno od količine biljke koju je životinja pojela, znaci trovanja mogu biti vrlo blagi do izrazito teški.

 Prilikom žvakanja i probave biljke može nastati trenutna bol, lokalna iritacija sluznica, obilno baljenje, otok jezika i ždrela, dispneja (teško disanje) i zatajenje bubrega. Kod mačaka  su npr. česti nervni simptomi-grčevi, konvulzije i eventualni encefalitis. Za zamorce postoji vrlo malo podataka o trovanju ukrasnim biljkam pa je zbog toga važno da veterinar utvrdi eventualna odstupanja od fizioloških vrednosti.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak