aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Toosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas za informaciju da li kod Vas mogu nabaviti Pro Digest – probiotik, kao i Malt pastu, i po kojoj ceni? Naime, u zadnje vreme moj kunić ima dosta sitniji izmet za razliku od pre, te smatram da bih taj broblem mogao rešiti na takav način. Inače, kunić je veseo, malo manje živahniji nego pre, ali aktivan. Stolicu ima, ali, kažem, dosta sitniju. Ponekad se desi da, u odnosu na pre, sedi u ćošku i miruje, što na neki način povezujem sa začepom. Nadam se da sam u pravu. Molio bih Vas za što skoriji odgovor, te savet šta da činim. Srdačan pozdrav,

Zoran


O: Kunići su životinje koje su u svom prirodnom okruženju vrste na meti predatora. Adaptirani su na mehanizam “bori se ili beži“ svojim osetljivim sluhom i čulom  njuha, lakim skeletom, manjim prednjim nogama, jakim zadnjim nogama. Te reakcije preživljavanja još perzistiraju u mnogih domestifikovanih kunića, međutim oni zato jako loše reaguju na uznemiravanja i nagle stresne promene.  

Životinje pod stresom jače su primčive na zdravstvene, reproduktivne i probleme vladanja, što uglavnom rezultira anoreksijom i promenama u učestalosti i konzistenciji izmeta. Kunići imaju mali, jednostavni želudac i jaki mišić na izlazu iz njega, tako da zajedno s njhovom nemogućnošću da povraćaju i pošto se čiste ližući krzno, često nastanu želučani trihobezoari (ili lopte od dlaka), pogotovo ako se hrane hranom siromašnom vlaknima (seno, voće i povrće).

 

Gotovo sve bolesti digestivnog trakta u kunića uzrokuju prvenstveno poremećaje u ishrani. Dolazi do ometanja kunićeve crevne mikroflore. Počinje razmnožavanje sporulirajuće bakterije kao Clostridium i koliformi kao što je Escherichia coli te uzrokuju simptome poremetnje probavnog, pa čak i respiratornog trakta. Takođe, vrlo je važna proizvodnja druge vrste izmeta, koji se stvara noću i rano ujutro, a počinje se proizvoditi sa dve do tri nedelje  starosti kunića. To su  mekane kuglice veličine zrna graška, pokrivene zelenkastom opnom i sadrže polutekući sadržaj slepog creva. Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa i K vitamina te dva puta više proteina i upola manje vlakana nego druga vrsta izmeta koja je tvrda. Kunići jedu te kuglice izmeta direktno iz anusa i ta pojava zove se cekotrofija. Ukoliko je prestala poizvodnje izmeta obavezno je nadoknaditi te materije. Hrana siromašna vlaknima uzrokuje i slabu peristaltiku creva. Sindrom želučane staze (zastoj sadržaja u probavnom traktu) je česta pojava u kunića i manifestuje se anoreksijom, prestankom produkcije izmeta i povećanim trbuhom, a uzrokuje je opet hrana sa premalo vlakana te kada se životinje premalo kreću, ako su stalno u kavezu i kada ne piju dovoljno vode. U ponudi Pet Centra se može naći Pro Digest koji stimuliše pozitivnu crevnu floru i pomaže optimalno varenje. Njegova primena u slučaju Vašeg kunića je indikovana.

 

Savetujem Vas da obratite pažnju na ishranu i poboljšate varenje dodavanjem probiotika, a ukoliko se problemi probave nastave, obratite se veterinaru za klinički pregled životinje.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak