ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam na poklon kunića pre par dana, starosti skoro dva meseca. Prva dva dana je bio veseo, razigran, imao je normalnu stolicu i urin, međutim, od subote je postao ćutljiv i miran, uzimao je malo hrane, jedino je uneo više tečnosti. Mislila sam da je to zbog nagle promene temperature. U popodnevnim časovima je počeo da mu se naduva stomak i nije imao stolicu niti je mokrio tokom celog dana. Sutradan sam ga odvela kod veterinara, prepisao mu je espumisan L kapi za bebe i magnezijum sulfat kako bi se lakše ispraznio. Živnuo je nešto malo posle ponoći, provela sam čitavu noć sa njim, davala mu lekove i čak je skakutao, sam je uzimao hranu ( seno ). Stomak mu se dosta smanjio, i izbacivao je tečnost. Nije ga boleo stomak dok sam ga masirala, a pre lekova je škrgutao zubima zbog bolova. Nadam se da će dobiti i stolicu. Dosta se iscrpeo za ova dva dana i oslabio. Ne znam šta bi trebalo da mu dajem kako bih pobojšala ishranu, da se oporavi, pa bih vas zamolila za savet što se toga tiče i zanima me da li je trebalo da se primeni jos nesto pored ove terapije koja mu je prepisana?
Unapred zahvalna! Jovana

O: Gotovo sve bolesti digestivnog trakta u kunića uzrokuju prvenstveno poremećaje u ishrani. Dolazi do ometanja kunićeve crevne mikroflore. Počinje razmnožavanje sporulirajuće bakterije kao Clostridium i koliformi kao što je Escherichia coli te uzrokuju simptome poremetnje probavnog, pa čak i respiratornog trakta. Takođe, vrlo je važna proizvodnja druge vrste izmeta, koji se stvara noću i rano ujutro, a počinje se proizvoditi sa dve do tri nedelje  starosti kunića. To su  mekane kuglice veličine zrna graška, pokrivene zelenkastom opnom i sadrže polutekući sadržaj slepog creva. Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa i K vitamina te dva puta više proteina i upola manje vlakana nego druga vrsta izmeta koja je tvrda. Kunići jedu te kuglice izmeta direktno iz anusa i ta pojava zove se koprofagija, a izmet cekotrofi. Ukoliko je prestala poizvodnje izmeta obavezno je nadoknaditi te materije.

Vašem kuniću treba da dodate vitamine. U ponudi Pet Centra imamo preparate Aminovitamin i Anima strath koje možete dodadvati vašem kuniću radi nadoknade vitamina. Hrana siromašna vlaknima uzrokuje i slabu peristaltiku creva. Sindrom želučane staze (zastoj sadržaja u probavnom traktu) je česta pojava u kunića i manifestuje se anoreksijom, prestankom produkcije izmeta i povećanim trbuhom, a uzrokuje je opet hrana sa premalo vlakana te kada se životinje premalo kreću, ako su stalno u kavezu i kada ne piju dovoljno vode. Trenutna ishrana vašeg kunića, do uspostavljanja defekacije treba da je bazirana na senu i stalno dostupnoj svežoj vodi. Uz to možete dodavati i probiotike koji blagotvorno deluju na proces varenja.

Kasnije možete dodavti i gotovu hranu za kuniće, ali svakako treba izbegavati davanje svežeg voća i povrća do uzrasta od 6 meseci.