Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam kunića, ženku staru oko 10 meseci . Dok je bila manja bila je živahnija i pokretnija, ali poslednjih par meseci samo leži i jede, ponekad kopa po piljevini i to je sve. Ne igra se, ne želi da provodi vreme izvan staništa. Pokušavala sam da je animiram raznim igračkama ali više pokazuje strah ili samo onjuši i gricka. Ne znam šta da radim da malo živne, da ne zapadne u depresiju ako već nije. Takođe me zanima i kako da je naučim da vrši nuždu na jednom mestu. Hvala unapred na odgovoru! Nevena
O: Duže spavanje i mirovanje ljubimca tokom dana može biti posledica pretople okoline, kao i porasta spoljašnje temperature. Naime, glodari poprilično teško podnose više temperature (više od 24-26 stepeni C). Zbog toga pokušavaju više odavati temperaturu u okolinu, a manje iste proizvoditi. Stoga, neuobičajeno više leže, spavaju, manje jedu, mirniji su...

Iz tog razloga, kavez ili gajbica u kojoj se ljubimac drži, trebalo bi smestiti u hladnijim prostorijama u stanu (kupatilo, hodnik i slično).

Međutim, umanjena aktivnost u kombinaciji i s drugim znakovima, kao što su gubitak apetita, smetnje u varenju,... mogu biti i pokazatelj određenih zdravstvenih poremećaja, pa bi bilo najbolje da odvedete ljubimca kod veterinara, ukoliko primetite da se stanje Vašeg ljubimca ne poboljšava u narednom periodu ili se pojave dodatni simptomi oboljenja.

Možete mu u vodu dodati multivitaminske preparate za povećanje otpornosti organizma.

Takođe može Vam koristiti i tekst o pripitomljavanju kunića Pripitomljavanje plašljivog kunića, ukoliko se radi i plašljivom kuniću koji iz straha ne želi da izlaće iz svog kaveza.

O učenju kunića da obavlja nuždu na za to predviđeno mesto pisali smo u okrivu prethodnog odgovora koji glasi Vršenje nužde na jednom mestu/Optimalna temperatura i dovoljna količina hrane za kunića i Patuljasti kunić – sterilizacija i vršenje nužde.