ana_jovanovic2a

 Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zečicu koja je ,,trudna,,. ProŠla dva porađanja su iznosila oko deset zečića. Nakon poroda posle jednog dana su svi uginuli. Pa zato mi dajte neki savet ili na šta sumnjate zašto su ti zečići uginuli. Molim vas da mi kažete nešto o porođaju zečića i kako ide tok, odnosno šta treba da se radi kada se zečica porodi? Unapred hvala. S poštovanjem, Stefan Slavković

O: Polna zrelost kod kunića nastupa rano, obično sa 3 - 6 meseci, što zavisi od rase i uslova držanja. Ženka domaćeg kunića spremna je za parenje u svako godišnje doba ako su uslovi vezani za ishrnau i držanje povoljni. Samo po velikoj vrućini ili niskim temperaturama miruje polna aktivnost, odnosno smanjena je sposobnost oplodnje.  Ako se pristupa / planira parenje kunića, preporuka je pre toga proveriti njihovo (ženke i mužjaka)  zdravstveno stanje opštim pregledom. Polni ciklus ženki kunića protiče u nekoliko faza i ciklično se ponavlja. Niti u jednoj od faza životinja ne krvari. Ovulaciju kod ženki kunića izaziva akt parenja. Za oko 10 sati posle parenja, pod uticajem endokrinih hormona, folikule brzo pucaju.

Ako se ženka ne pari, folikule propadaju jedan za drugim u ciklusu od oko 18 dana (5 - 39), a nove sazrevaju. Spremnost za parenje je posebno velika za 1 - 2 dana kada folikule sazru. To vreme odgovara "teranju" - estrusu. Ženka tada postaje nemirna, slabije jede i često čupka krzno nastojeći pripremiti gnezdo. Kod ženki u estrusu javljaju se promene na spoljašnjem delu polnog organa koji je povećan i plavo - crvene boje. Estrus traje 3 - 5 dana. U to vreme ženka dozvoljava parenje.

Ženka kunića prolazi kroz izvesne promene tokom skotnosti / graviditeta - gradi gnezdo od stelje / piljevine i sena (oko nedelju dana pre očekivanog okota), čupka dlake sa stomaka i brade, ali i promenjivog je raspoloženja. Takođe, ovakve promene se događaju ako ženka ima lažnu trudnoću.

Jedan od načina određivanja skotnosti kod ženke kunića je palpacija donjeg dela stomaka, najranije između 10 - tog do 14 - tog dana nakon parenja. Nežnim dodirom palcem i kažiprstom se osete male okrugle tvorevine poput kuglica. Međutim, ako ih ne osetite, ne znači da nije gravidna jer je ovo dosta delikatan zahvat. Ako znate datum kada je bilo parenje, označite 31 dan od toga dana. Ovo bi trebao biti dan okota Vaše ženke kunića. Kod ženki kunića graviditet traje 28 - 32 dana (najčešće 30 dana), a okote 5 - 12 mladunaca.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak