Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Dobila sam pre devet meseci kunića. Želim ga naučiti da ne beži od mene kada mu priđem. Posle dođe pomiriše me i opet ode. Kada se igra sa mačkom ja dođem počnem maziti mačku  i krenem njega da pomazim on se izmačinje, a nekad hoće da me gricne onda nastavim maziti samo mačku onda zec dođe i počne se vrtiti oko mene i skakati mi u krilo kada mu dam suvog hleba on pomiriše i ode ponekad neće da jede ceo dan pa ne znam kako da ga naučim da se lepo ponaša pa sam se setila možda mi vi možete pomoći oko ovoga. Pozdrav, Biljana

O: Kunići su različiti. Neki su umiljati od prvog dana, dok su neki stidljiviji i treba im više vremena da se opuste. Pridošlici često treba dopustiti da se na miru privikne na kavez i novu sredinu i ne dirati ga dan ili dva.

Budite mirni i tihi. Kunićima je urođeno da misle da su plen, samim tim su jako uplašeni kada ih dovedete u novo, njima nepoznato mesto.

Kavez ili ograđeni prostor treba biti na mirnom mestu, prekriven. Preporučivo je da stavite malu kućicu u kavez da bi kunić imao gde da se skloni u koliko oseti potrebu za tim. Imajte u vidu da kunići ne vole široke otvorene prostore, zato što u prirodi oni žive u rupama ispod zemlje.


Upoznajte svog kunića tako što ćete razgovarati sa njim, nuditi mu hranu iz svoje ruke... Na taj način kunić će sticati sve više poverenja u Vas i dozvoliće Vam više kontakta.


Ako kunić nije previše siguran u Vas, a pustili ste ga da istražuje okolinu (prostoriju u kojoj se nalazi) biće pravi izazov ubaciti ga nazad u kavez. Juriti kunića po stanu nije najbolja ideja zato što će izgubiti poverenje misleći da mu želite loše.


Neki kunići će biti stidljivi i uplašeni čak i par meseci dok se u potpunosti ne naviknu na vas.


Najviše vole da se maze po glavi, iza ušiju, po obrazim, radite to polako i nežno. Kunići će najčešće sami dolaziti kada žele da se maze, ali ce takođe i sami odlaziti. Ne primoravajte kunića na maženje, jer će početi to da doživljava kao silu te mu neće biti primamljivo. Budite mirni i tihi u njihovoj blizini. Dopustite im da vas dožive kao prijatelja. Dok se maze, kunići škrguću zubima, to je znak da uživaju.


Kada sve to jednom prođe kunić će se pretvoriti u Vašeg najboljeg prijatelja.