ana_jovanovic2a

 Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani. Treba mi vaša pomoć, imam 9 godina. Pitam se da li bi se hr;ak navikao na mene tj. šta ako me ugrize? Naravno pržao bih mu puno ljubavi i pažnje. I ako možete da mi kažete nešto više na o kineskom hrčku.
Unapred hvala. Danijela

O: Hrčak grize uglavnom samo u samoodbrani. Ne voli se se drži u rukama, jer se tako oseća sputano. Hrčak je noćna životinja koja dan provodi tako što spava u svojoj kućići. Svako ometanje sna doživljava kao pretnju. Da biste zadobili njegovo poverenje, pokušajte da uspostavite kontakt sa njim samo kada je budan i aktivan.Pre hranjenja mu ponudite neku poslasticu iz ruke. Posle nekoliko dana, sam će prilazitzi Vašoj ruci, čim je stavite u  kavez,zato što je hrčak veoma radoznala životinjica. Čim pokaže interesovanje za Vašu ruku, bez ispoljavanja straha počnite lagano da ga mazite, izostavljajući davanje hrane iz ruke. Nekada je potrebno više vremena da se hrčak navikne na vlasnika, naročito ako je već naučio da ruka predstavlja određenu pretnju. Budite strpljivi. O adekvatnim uslovima držanja hrčka, pisali smo u ribrici Moj ljubimac: Male životinje / Hrčak

Kineski hrčci (Cricetulus griseus) su poreklom iz pustinja Mongolije i severne Kine. U nekim državama SAD - a, npr. u Kaliforniji, smatraju se štetočinama, pa za njihovo držanje, uzgoj i prodaju treba imati posebnu dozvolu. Kineski hrčci su jako čiste životinje i mnogo vremena provode čisteći i uređujući svoju dlaku. Ženka nosi 18-22 dana i ima 4 - 8 mladih, a ponekad čak 14. Ženka nakon okota hrani mlade još 3-4 nedelje. 10 dana nakon okota mladi progledaju, te počnu dobijati dlaku, a nakon 2 meseca postaju polno zreli. Kao mladi, kineski hrčci su malo nervozne životinje, ali kada odrastu, dolazi do izražaja njihov smiren i umiljat karakter, pa su vrlo omiljeni kućni ljubimci. Veličina: 8 - 10cm. Težina: mladog hrčka: 2 - 3 grama, odraslog hrčka: 50 - 75 grama. Period trudnoće: 18 - 21 dan. Životni vek: 2 - 3 godine.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak