mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Na internetu sam našla neke video snimke gde kupaju afričke patuljaste ježeve zbog grinja. Da li oni zaista trebaju da se kupaju? Koja temperatura vode da bude? Dokle smeju da se pokvase? Koja dubina vode da bude? Kojim sredstvom da ga kupam ili možda običnom vodom? Koliko često trebaju da se kupaju?
Tamara

O: Tretman životinja protiv ektoparazita može se vršiti na više načina - kupanjem u rastvorima ektoantiparazitika, zaprašivanjem praškastim preparatima protiv ektoparazita, primenom preparata u vidu kapi. Moj savet je da, ukoliko postoji problem sa ektoparazitima kod Vašeg ježa, umesto kupanja i potapanja u rastvore ektoparazitika, kao tretman i preventivu (zaštitu) od ektoparazita koristite preparate u vidu kapi. U našoj ponudi postoji preparat VERMINEX kapi (Canina). On predstavlja optimalnu biološku (potpuno prirodan preparat) zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je neotrovan, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih sastojaka. Njegove prednosti su: prirodni sastojci (biljna ulja, trigliceridi, glicerin, bez hemijskih dodataka).

Jednostavna i štedljiva upotreba (nanosi se u kapima), za mlade životinje potpuno bezopasno, ektoparaziti ne mogu da postanu otporni na ovo sredstvo, dermatološki testirano, može se koristiti za sve kućne ljubimce. Po telu rasporediti par kapi ( duž kičme 2-3 kapi, na rastojanju od 3 cm ), a tretman ponavljati svake 3 - 4 nedelje.