Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre mesec dana ćerkica je dobila patuljaste kuniće - mužjaka i ženku. Mužjak je od prvog dana živahan i veseo. Nasuprot njemu, ženka je totalno neaktivna, skoro ceo dan provede u jednom ćošku kaveza ali kada im stavimo hranu u kavez ona odmah živne, jede i ponovo se vrati da kunja u svom ćošku. Molim vas za mišljenje, Vladan

O: Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili mogu biti celo vreme slobodni. Vole da  se maze i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu.

Sa njima se mora postupati nežno i sa puno ljubavli. Ne vole da  se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju da imaju oslonac, jer se tako osećaju sigurnije. Zdrav kunić ima suvu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće, kao što je slučaj sa Vašim mužjakom.

Što se tiče Vaše ženke, moguće je da je došlo do njenog povređivanja, koje može da bude rezultat loše manipulacije sa životinjom. Frakture i iščašenja pršljenova mogu da dovedu i do ozbijnijeg oštećenja kičmene moždine, pa je u takvim slučajevima i oporavak takvih životinja teži. Međutim manje ozbiljne lezije povremeno se mogu poboljšati posle mirovanja i primene odgovarajuće terapije .

S obzirom da Vaša ženka nije izgubila apet i da - kada je u pitanju ishrana - ona kako Vi kažete „živne“ (što je dobar znak), ne bi trebalo da se radi o nekom ozbiljnijem poremećaju, međutim u svakom slučaju je najbolje da posetite veterinara koji će pregledom moći da ustanovi o kakvom poremećaju je reč i ako je potrebno sprovesti odgovarajuću terapiju.