Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo ženku patuljastog kunića staru pola godine koja je veoma lepa i živahna. Pre nedelju dana su joj se na zadnjim nogama, deo kojim se oslanja, pojavile ranice koje su krvarile. Stavljali smo joj jod i Pantene kremu i malo je bolje, ne krvari, ali još nije zaraslo. Napominjem da je na tim mestima izgubila dlaku. Šta može da bude razlog? Hvala unapred i pozdrav!
Branka

O: Razlog navedenih promena može biti gruba podloga (beton), ili neadekvatni higijenski uslovi (urinom zaprljana, vlažna piljevina).

U prvom slučaju, pod težinom tela i trenjem oštećuje se koža mehanički, a zatim se na nastale povrede naseljavaju bakterije koje dalje pogoršavaju stanje i ometaju proces regeneracije.

U drugom slučaju, kada su rane na nogama izazvane dugotrajnom kontaktom sa vlažnom podlogom, koža se oštećuje mehanički i hemijski, pojavljuju se mikrooštećenja i takođe naseljavaju mikroorganizmi iz spoljašnje sredine, što uzrokuje infekciju.

U oba slučaja, povrede koje su nastale bole (izazivaju nervozu i nelagodnost) i predstavljaju atrijum infekcije, što može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija.

Dlaka opada kao posledica ozlede kože, ili pod dejstvom mehaničkog oštećenja. Kada se koža bude potpuno oporavila, za nekoliko nedelja će se pojaviti i krzno. Ukoliko oštećenje bude mnogo veće, postoji mogućnost da deo krzna nedostaje.

Svakako bih vam savetovala da rane na nogama  pogleda veterinar, kako bi na osnovu kliničkog pregleda prepisao adekvatnu terapiju  koja se bazira na sprečavanju infekcije, što je najbitnije, kao i na pospešivanju faze regeneracije.

U međuvremenu proverite higijenske uslove i puštajte je po mekanoj podlozi.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak