mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka po imenu Licko. Ali moj brat ga ne volo i ubacio mu je kesu i traku u kavez. Licko je to nažalost pojeo. Brine me njegovo zdravlje. Molim vas da mi što pre odgovorite. Slavko

О: Progutano strano telo može često dugo da ostane u želucu, a da ne uzrokuje uočljive simptome bolesti, dok u drugim slučajevima može uzrokovati gubitak apetita i mršavljenje.
Dijagnoza se postavlja rengenskom pretragom sa ili bez kontrasnog sredstva.

Strana tela koja iz želuca dospevaju u crevo mogu dovesti do začepljenja creva, pa se tada javlja krvavi proliv, nekroza (odumiranje tkiva) creva, peritonitis (upala potrbušnog mišića), paraliza creva i egzitus zbog degeneracije srčanog mišića od otrovanja.

Ako smo uvereni da strano telo postoji, a životinja ne pokazuje znakove bolesti, možemo da rešimo situaciju s parafinskim uljem, kako bi strano telo izašlo van prirodnim putem. Ako to ne uspe, preostaje hirurški zahvat.

Kesa i traka u digestivnom traktu hrčka može da utiče na peristaltiku creva i da dovede do uplitanja creva. Ishod zavisi od dužine i kvaliteta, tj. sastava i čvrstoće progutanih predmeta. Vrlo je verovatno da će životinja progutano izbaciti varenjem.

Može doći do začepljenja creva, u zavisnosti od količine progutanog.

Zbog komplikacija koje mogu nastati, a sigurni ste da je do gutanja predmeta došlo, preporučujem da se obratite za pomoć veterinaru koji je upoznat sa lečenjem malih životinja.