mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Šta raditi u situaciji kada pas uhvati pacova? Moj pas, ženka staforda, je danas uhvatila jednog. Nije ga pojela, jer smo uspeli da joj ga izvadimo iz usta na vreme. Kažite mi, da li je potrebno voditi psa na neke analize, dati neke preventivne lekove, kako joj očistiti vilicu i kada bi bilo bezopasno pustiti je u kuću? Hvala unapred na odgovoru! Izvinjavam se ako su pitanja "glupa" jer je prilično neprijatno videti pacova u ustima psa kojeg puštamo u kuću sa nama, pa vas zato pitam za savet? Pozdrav, Slobodan

O: Hvatanje pacova od strane psa nije ni malo čudna reakcija, pogotovo kad psi pripadaju rasama terijera. Uglavnom se to završi samo na lovu, ne i na proždiranju plena, tako da pas verovatno ne bi ni pojeo pacova. Ono što je psu bitnije jeste da vam pokaže plen i dobije nagradu za to.

Pacovi su rezervoari uzročnika infektivnih bolesti i mogu ih preneti na psa ujedom ili ukoliko pas dođe u kontakt sa fecesom ili urinom pacova. Međutim, ukoliko je vaš pas vakcinisan protiv infektivnih bolesti i protiv besnila nemate razloga za brigu, pogotovo ako pacov nije ujeo psa.

Takođe, samim tim što pas nije pojeo pacova nemate straha ni od toga da će se pas otrovati, mada mu ne bi naškodila ni količina otrova koju je pacov uneo u sebe, a koja se koristi za njihova trovanja.

Nemate potrebe da vodite psa na bilo kakve analize, a pogotovo ne da mu preventivno dajete lekove. Možete pratiti njegovo stanje i ponašanje narednih dana, ali vec sam napomenula da nemate razloga za strah. Psa možete slobodno pustiti u kuću i ne morate mu ničim čistiti usta, jer psi u pljuvački imaju antibakterijsku supstancu koja im omogućava čišćenje usne duplje.