Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molio bih vas da mi odgovorite ili me uputite na nekog ko mi može dati informacije, naime, interesuje me da li je  moguće imati vevericu kao kućnog ljubimca?  Ako jeste gde se u Srbiji mogu kupiti veverice?
Unapred zahvalan, Dragan

O: Najčešći kućni ljubimac među vevericama je kanadska veverica koja potiče iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Pripada mnogobrojnoj porodici glodara familija Sciuridae. Poznato je 262 vrste koje su rasprostranjene širom Severne i Južne Amerike, Evroazije i Afrike.

Vrlo su živahne i umiljate životinje. Narastu oko 25 centimetara. Životni vek im je između 5 i 8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stena, srušenih debala ili ograda.

Inače,  iako vole društvo, izrazito su teritorijalne. Iako su ženke uglavnom dominantnije od mužjaka i znaju da budu agresivne (naročito u periodu estrusa), nije isključeno da i mužjak pokuša da iskaže svoju dominaciju, naročito ako se drže u istom kavezu. Neke veverice vole društvo, a neke u određeno doba godine počnu da izbegavaju društvo (teranje) i to Vam poručuje tako što Vas grize, tim više što je glodar. Osim toga, stres kao što je novo mesto stanovanja (kavez) jedna je od izuzetno velikih promena tako da može biti uzrok nagloj promeni ponašanja. 

Ako  pokuša da Vas ugrize pokušajte da je odvratite tako što ćete je  polako lupkati po nosu. Veverice su jako znatiželjna bića, pa na neki način "grickanje" Vaše ruke može biti samo znak istraživanja. Najčešće su takve radnje instiktivne, a mogu biti i jedna od refleksnih reakcija. Svaki Vaš pokret može iznenaditi Vašu vevericu i predstavljati neku vrstu stresa, pa grize vlasnika da bi se stresa oslobodila. U novi kavez treba staviti nešto slično  predmetima iz starog kaveza kako bi  lakše prihvatila novi životni prostor.

Kanadske veverice se smatraju odraslim sa tri meseca starosti. Dakle, preporučljivo je vevericu nabaviti pre tog uzrasta. Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže privikli na vlasnika. Najprikladnije je nabaviti mladu vevericu koja je odrasla u zarobljeništvu. Potreban im je prilično veliki kavez, ali  vole da borave kao i drugi kućni ljubimci  van kaveza, naravno tek nakon perioda prilagođavanja na ljudsku porodicu.

Što se kupovine tiče, siguran sam da će kroz nedelju ili dve to biti moguće kod nas u Pet centru.