Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hteo sam da vas pitam u vezi kanadskih veverica, koliko je potrebno vremena nakon parenja da se ženka okoti i da li treba odvojiti mužjaka za vreme koćenja ženke?
Hvala na odgovoru, Miroslav

O: Kanadska veverica potiče iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade i do danas je opisano više od jedanaest podvrsta. U prirodi kanadske veverice žive u podzemnim rovovima blizu stena, srušenih debala i ograda, a sve kako bi se u prirodi zaštitile od predatora (lisica, sova, zmija, lasica, kojota,...).

U prirodi kanadske veverice počinju pripremati gnezdo neposredno po parenju. Gnezdo se pozicionira u najsigurnijem delu podzemnog rova, kojem se pridodaju  novi, alternativni ulazi / izlazi (sigurnosni razlozi). U gnezdo odlažu lišće kao i druge mekane materijale, a sve u svrhu stvaranja dobrog gnezda za nadolazeći podmladak. Takođe, u tom periodu započinje se i sa pojačanim sakupljanjem zaliha hrane.

Veverice su sposobne su za razmnožavanje posle godinu dana. Pare se dva puta godišnje, jednom oko februara i marta a drugi put oko oktobra i novembra. Tada ženka zove mužjaka specifičnim zvukom sličnom rečima "čip, čip". Mužjaka je lako prepoznati prema obeležijima pola. Tada ih treba staviti u isti kavez gde onda počinje jurnjava. Često se dešava da ženka posle parenja grize mužjaka kada god joj priđe i može ga izujedati do smrti. Isto tako, ako mužjak ostane sa ženkom ona u strahu može da izgazi mlade u gnezdu i zato ga obavezno treba izolovati. U malom kavezu se stalno tuku i grizu. Vreme poroda se približava kada se uoči povećanje stomačića i mlečnih žlezda.  Ženka nosi oko 30 dana ali je i dalje vrlo aktivna i povlači se u kućicu na dan okota.

Broj mladunaca je od 3 - 8 i rađaju se goli i slepi. Izlaze iz kućice posle 35 dana. Mladi koji dolaze na svet teški su oko 3,40 g i rađaju se bez krzna, oči i uši su im zatvorene (oči im se otvaraju nakon nekoliko nedelja). Sa 40. dana starosti, podmladak postiže 70% veličine odrasle jedinke i postepeno izlaze iz gnezda. U prvim danima po izlasku iz gnezda, majka ih usmerava i pazi na njih. Nakon tog perioda, podmladak se osamostaljuje i spreman je za samostalan život. Između 10 -12. dana pojavljuju se pruge. Dani 12 -14 počinje da raste dlaka. Dan 16 mladi izgledaju kao odrasli u minijaturi. Dani 26 - 30 otvaraju oči. Dani 30 -35 počinju sami da se hrane.

Kao i u prirodi, pri držanju ovih ljubimaca potrebno bi bilo obezbediti optimalne uslove koji su što sličniji njihovim uslovima u prirodi.

Potrebna je kućica u kojoj će spavati (veliki izbor Karlie drvenih kućica dostupan je i u našoj ponudi) i gde će se sakrivati i spremati hranu. Takođe, možete joj ostaviti i tunelčiće, imitacije gnezda i debala. Jedino pazite da te stvari nisu plastične jer će sigurno stradati od njihovih oštrih zubića. Takođe, u kavez možete staviti i neki od komadića svoje odeće (npr. komad majice), odeće koja ima Vaš miris. Nepoznati mirisi izazivaju nesigurnost i stres, što može dovesti i do odbacivanja mladunaca. Razmeštaj predmeta u kavezu menjajte prema potrebi jer se veverice brzo zasite i postane im dosadno. Kada se veverica okoti, što manje je uznemiravati.

Za vreme gestacije i po porodu, svoju ljubimicu hranite hranama namenjenim vevericama (npr. od Padovana hrana za veverice). Naime, u tim hranama pravilno su izbalansirani svi nutritivni elementi koji su izrazito bitni ne samo za održavanje normalne homeostaze organizma nego i zbog velikih potreba organizma u i po graviditetu.

Takođe, u cilju predostrožnosti, savetujem Vam da budete u kontaktu sa vašim veterinarom u slučaju da sam porod ili po porodu nešto krene u neželjenom pravcu.