Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase se veoma teško kreće, vuče obe zadnje noge, slabije jede. Sara
 
O: Bakterijske infekcije stopala mogu da dovedu do otoka i ulceracija na šapicama. Ukoliko se radi o ovom problemu kao uzrok u prvom redu se navode uslovi držanja. Boravak zamorca na gruboj podlozi i onoj koja se ne redovno čisti, može da dovede do ovih problema. Stavljanjem mekše stelje, ili glatkog poda kaveza, može u velikoj meri da spreči dalje pogoršavanje bolesti. Osim poboljšanja uslova držanja, neophodno je da posetite veterinara.

Ovo je bitno kako bi se kliničkim pregledom postavila dijagnoza i na osnovu toga ukoliko je potrebno, sprovela odgovarajuća terapija. Takođe neophodno je istaći da je za zdravlje zamorca veoma važna pravilna ishrana. Morska prasad su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane pa zato uvek mora biti dostupno. Uz seno, u posudici treba da ima stalno mešavinu semenja za morsku prasad i svakodnevno sveže voće i povrće. Kako su veliki izelice, treba paziti na količinu hrane koju im dajete kako ne bi došlo do preterane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 kašika dnevno. Od povrća im možete davati spanać, celer, paradajz, šargarepu, papriku, krastavac, a od voća jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške.

Zamorci ne mogu da  sintetišu vitamin C pa ga je potrebno dodavati u vodu za piće, koju treba svakodnevno menjati. Preparate vitamina C za zamorce možete nabaviti kod nas u Pet centru.