aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre mesec dana operisan mi je leming. Izvađen mu je tumor .Veterinari nisu hteli da ga uvode u anesteziju ponovo da bi skidali konce, već su otpali prirodno. Išli smo na svakodnevnu kontrolu i bio je pod antibioticima 5 dana. Mislim da je bio Enroxil. Međutim, primetila sam juče da se češka na mestu gde je rez počeo, gricka i po malo raskrvari (nije neka količina krvi, ali se vidi). Da li je moguće da je neki deo konca ostao i inficirao se ili je nešto drugo? Pošto nemam dostupnog adekvatnog veterinara (ne bave se sitnim životinjama, ili jednostavno ne žele da pomognu, zbog operacije sam ga vodila u susedni grad), a živim u malom mestu. Postoji li nešto što mogu da učinim? Postoji li neko sredstvo koje mogu staviti direktno na obolelo mesto, a da nije opasno ako ga slučajno poliže? Jedan veterinar mi je rekao da mu mažem jod i vodu sa prokuvanim ruzmarinom 3 puta na dan. Inače, jede i pije normalno, aktivan je noću. Iskreno i unapred zahvalna, Mirela


O: Potrebno je ustanoviti da li postoji otok, crvenilo ili bilo koji znak upalnog procesa na osnovu čega bi se moglo posumnjati da je u pitanju zaostali deo konca. To se može utvrditi kliničkim pregledom u ambulanti. 

Neophodno je izvršiti i detaljnu palpaciju-opipavanje, da bi se ustanovilo prisustvo odnosno odsustvo otoka, gnoja, serozne tečnosti, krvarenja, lokalnog povišenja temperature…

Ukoliko je u pitanju prisustvo upalnog procesa, onda je kontraindikovano primenjivati sredstva za zarastanje rana i ubrzavanje epitelizacije i neophodno je primeniti adekvatnu hiruršku ili medikamentoznu terapiju koju određuje veterinar kliničar.

Ukoliko se utvrdi odsustvo upalnog procesa i kliničkim pregledom ustanovi da je životinja zdrava, a da je uzrok svraba zarastanje rane, mogu se primenjivati sredstva za ubrzavanje epitelizacije uz nošenje zaštitne veterinarske kragne koja će Vašeg ljubimca sprečiti da kandžama i zubima povređuje ožiljno tkivo koje je mlado i jako prokrvljeno, pa samim tim lako dolazi do prekida njegovog kontinuiteta i krvarenja.

Savetujem Vam da potrazite pomoć veterinara koji bi posle pregleda mogao da primeni odgovarajuće mere lečenja.