Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U poslednja 2 - 3 dana kod mog belog miša primetila sam da ima pojačan rad srca, kao da štuca. Kao da mu celo telo kuca. Neaktivan je, veoma se čudno ponaša. Spava više nego obično, stalno je  na istom mestu i ima ogrebotinu kod levog oka. Šta da radim? Milica

O: Poremećaji u srčanom ritmu mogu da se jave kao samostalni poremećaji ili u sklopu nekog oboljenja. Srce zdravog miša napravi u mirovanju, u minutu preko 300 otkucaja, a pri pojačanoj aktivnosti i preko 800 otkucaja. Ubrzani rad srca naziva se tahikardija, a usporeni rad srca je bradikardija.

Ubrzan rad srca može da nastane pri nekom fizičkom naporu, uzbuđenju, povišenoj telesnoj temperaturi. Tahikardija može da se javi i kod gubitka soli i vode (dehidracije organizma), niskog krvnog pritiska, stanja šoka, anemije. Mlade jedinke imaju veći broj otkucaja srca u minuti, u odnosu na starije jedinke. U toku mirovanja i sna, broj otkucaja srca je manji.

S obzirom da je kod Vašeg belog miša nastupio poremećaj opšteg stanja, tj. životinjica je potištena, manje aktivna, pospana, neophodno bi bilo da što pre posetite veterinara, kako bi uradio klinički pregled miša i dijagnostikovao oboljenje, a na osnovu toga preduzeo potrebnu terapiju.