Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zdravo, ja mislim da imam problem sa mojim hrčkom, pre par nedelja sam primetila da mu je nešto izraslo na ušima, mislim da su gljivice, ali nisam sigurna. Šta da radim? Sandra Marinković

O: Najčešći simptomi kožnih oboljenja su: oštećenje dlake, lezije kože usled češanja, iritacija kože, kraste na koži, eritem i sl. Takođe je moguće da se radi i o hormonalnom poremećaju. Infekcije kože nastaju na mestima gde je zatajila odbrana kože. Odbrana kože se sastoji od dlake, pigmenta, stratum corneuma, masne kiseline, komplementa, imunoglobulina, mikroflore.

Predisponirajući faktori za kožne bolesti su traume, prljavština, prevelika vlaga, neodržavana dlaka, paraziti. Bakterijske i gljivične infekcije najčešće nastupaju nakon pada lokalnog imuniteta, a manifestuju se svrabom, alopecijom, kao i pojavom krasta. Primarna gljivična infekcija može da se komplikuje sekundarnim bakterijama i obrnuto.

Na žalost, na ovaj način bez prehodno urađenog kliničkog pregleda, bakterioloških, mikoloških i parazitoloških pretraga i eventualno drugih dijagostičkih metoda, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi da se radi o gljivičnoj infekciji. Ukoliko se gljivične infekcije prošire i ne leče, one se komplikuju  bakterijama, pa postoji opasnost po život Vašeg ljubimca.

Svakako se što pre obratite  veterinaru, kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo sa adekvatnom terapijom.

Bez detaljnog kliničkog pregleda, mogu da Vam preporučim primenu multivitaminskih preparata, kako bi se ojačao imunološki status životinje. Osim navedenog, neophodno je i stvaranje optimalnih zoohigijenskih uslova. Podjednako je važna je i dezinfekcija prostora i opreme.