Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P:  Imam problem sa ućebanom dlakom kod kunića od kada sam ga kupila. Ima 2 godine i strašno me plaši to što se previše ćeba njegova dlaka pogotovu na mestima na kojima to ne mogu odstraniti, a to je na vratu ispod glave i na guzi oko repa. Kako da mu skinem to pošto mesta nisu pristupačna? Pozdrav. Kristina


O: Kunići dosta svog vremena provode u čišćenju svog krzna i nemaju nikakav miris. Kupanje kunića se ne preporučuje jer za to nema potrebe, osim u slučajevima kad se zalepi izmet oko analnog otvora.

Linjaju se svaka 3 meseca, a svako drugo je izraženije. Preporučuje se redovno četkanje, a naročito u vreme linjanja kako ne bi progutali previše svojih dlaka, koje njihov sistem za varenje ne može da probavi. U vezi sa tim, preporučujem Vam davanje Malt paste za glodare.

U slučaju da Vašeg ljubimca ne četkate, otpala dlaka se može zapetljati u čvorove koji se više ne mogu izvući pa bi ih trebalo odrezati. Kunićima se dlaka menja i raste nova, tako da će na tom mestu dlaka ponovo izrasti i izednačiti se sa ostalom dlakom.

Pošto su kunići dosta osetljivi na letne vrućine, preporučuje se šišanje ili skraćivanje dlake u letnjim mesecima kako se ne bi pregrejali.