aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prošli utorak smo kunića vodili kod veterinara zbog kvrge na stomaku. Ipak je bilo tečnosti u njoj. Koliko sam razumela veterinara, rekao je da je u pitanju mlečna žlezda, tj. njen poremećaj. Zakazali su operaciju za sutra, odradice i sterilizaciju, jer nismo planirali da je parimo. S obzirom da mi je na prethodnu poruku odgovorila veterinar Aleksandra Todosijević, molila bih da mi kažete nešto o postoperativnoj nezi? Kako se brinuti o kuniću nakon operacije, šta je bitno za njih nakon toga? Hvala. Sanja


О: Postoperativni tok podrazumeva davanje infuzije (od strane veterinara) životinji kako bi se izmetabolisao anestetik u što kraćem mogućem roku, a zatim je važno aplikovati i antibiotik kako bi se sprečila bakterijska infekcija.


Postoperativna analgezija trebala bi se nastaviti barem 3 dana, a po potrebi i duže. Antibiotici se takođe koriste jer većina kuniće boluje od subkliničke upale pluća, koja se može razviti zbog stresa izazvanog operacijom.

Takođe sprečavaju disbiozu creva. Aplikuje se antibiotik širokog spektra u trajanju 3 do 7 dana. Analgetici koji se koriste kod kunića su karprofen, ketoprofen i meloksikam.

Nakon buđenja kunića smestite na mesto koje je mirno i poluosvetljeno.


Ishranu uspostavljate čim se kunić vrati u stanje svesti kao i pre operacije. Takođe je neophodno da mu se ponudi seno kako bi se obezbedila peristaltika creva. Kuglice izmeta su dobar pokazatelj da je gastrointestinalni sistem počeo da radi nakon operacije.

Zastoj rada creva i prolaza sadržaja kroz njih (ileus) rešavamo hranjenjem pomoću šprica i davanjem prokinetika kao što je npr. metoclopramid i ranitidin (sredstva koja potiču motilitet želuca). Kod životinja sa visokim rizikom od pojave ileusa (kunić, morsko prase i činčila) prokinetici se takođe mogu davati preoperativno.

Hranjenje pomoću šprica sprovodi se kašicama za bebe od povrća, ali treba paziti da su od organski uzgojenog povrća i bez dodataka mleka.

Ako kunić ne pije, potrebno mu je nadoknaditi tečnost infuzijom ili uz pommoć šprica. Možete u 1 decilitar vode staviti šaku sena i nakon pola sata ekstrakt ponuditi kuniću u pojilici ili preko špricu.

Ukoliko kunić ne počne normalno da jede i obavljati nuždu ponovo posetite veterinara.

Svaki kontrolni pregled veterinara je obavezan.