ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam hrčka koji ima 9 meseci, dobro jede, ima lepo krzno i hiperaktivan je. Pre dva meseca primetila sam da ima ranicu u desnom uglu usana (spolja) delovalo je kao mala posekotina, međutim, on još uvek ima tu ranicu koja se krasta, krvari i odpada ali nikako da zaraste. Ne širi se. Možete li molim vas da mi preporučite neki preparat koji bih smela da mu nanosim na tu ranicu? Unapred zahvalna! Tijana

О: Ranica na navedenom mestu može biti različite etioligije. Postoji mogućnost da je povreda traumatskog karaktera, nastala konzumiranjem grube hrane, pa da je došlo do mehaničkog oštećenja kože na tom mestu.


U uglu usana se, takođe, nalaze otvori za obrazne kesice i prilikom unošenja i evakuacije sadržaja iz njih može doći i do oštećenja okolnog tkiva.

Ranica može sekundarno biti kontaminirana različitim mikroorganizmima, pa da iz tog razloga ne dolazi do zarastanja. 

Takođe, mikroorganizmi mogu biti i primarni uzročnici promene koju pominjete, pa Vam iz tog razloga savetujem da posetite veterinara kako bi se kliničkim pregledom i uzimanjem brisa tačno utvrdio uzrok nastanka promene i preduzela pravilna terapija.


U međuvremenu Vam savetujem da ga hranite kvalitetnom hranom, recimo Hamster Complete, koja je u obliku briketa, optimalne tvrdoće prilagođena hrčku. Isto tako, radi poboljšanja opšte otpornosti možete koristiti vitaminske dodatke, kao što je Opti-vit.

Nažalost, promenjeno mesto se nalazi blizu usana, tako da antibiotske masti ne možete koristiti, jer su mnogi antibiotici kontraindikovani. Promenjeno mesto možete prebrisati fiziološkim rastvorom kako bi uklonili nečistoću, a zatim suvom gazicom upiti višak tečnosti.