ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mužijaka sibirskog hrčka. Pojavilo mu se nešto crveno ispod leve prednje noge i tu je opala dlaka is svrbi ga. Išli smo kod veterinara. On je rekao da je verovatno alergija na hranu. Promenili smo mu hranu i mnogo mu je bolje. Sva dlaka je zarasla, ali je on dosta omršaveo. Da li je to normalno, s obzirom na to da je pre bio veoma debeo? Treba li da konsultujem veterinara? Hvala unapred. Pozz Jelisaveta

О:
Promena hrane može uticati na apetit hrčka, a kvalitet hrane na iskoristljivost hranljivih materija, što svakako može uticati na gubljenje mase.

Ukoliko je hrčak sada mršav, potrebno je da ga odvedete kod veterinara na pregled, kako biste eliminisali zdravstvene probleme koji mogu dovesti do mršavljenja (prerasli zubi, bolesti gastrointestinalnog trakta, hormonski disbalans, parazitoze itd.). Ukoliko je hrčak zdrav, preporučila bih Vam da promenite hranu, uz praćenje reakcije intolerancije ili alergije koja se manifestuje promenama na koži.

Neuhranjenost životinje utiče negativno na skoro sve životne procese. Vremenom se iscrpi imuni sistem životinje te ona postaje podložna raznim nepovoljnim uticajima.

Savetovala bih Vam da radi oporavka hrčka dodate vitaminsko-aminokiselinske kapi koje se stavljaju u vodu. Ove kapi imaju ulogu da pojačaju prirodnu otpornost životinje i da obezbede neometano funkcionisanje svih metaboličkih procesa. Zbog toga što se u ovim preparatima nalaze vitamini B grupe, blago će se pojačati i apetit.