Marija Tetkic v3

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Ako možete da mi pomognete. Imam patuljastog zeku, starog 7 mjeseci, i poslednjih dana primjetila sam da ne vidi, tj. sumnjam da ne vidi. Ako sam u jednoj prostoriji, a on u drugoj, nije video da sam otišla u tu prostoriju, a kada ga zovem on ne zna da dođe, moram da mu mahnem rukom 1m ispred njega ili da lupnem prstima od pod da bi došao. Da li on samo tako reaguje ili stvarno ne vidi? Dejana

O: Kunići su tihi i pitomi ljubimci, koji se zaista retko oglašavaju. Sluh im je veoma razvijen i veoma brzo reaguju na zvučne stumuluse različite prirode, ukoliko im preti opasnost, zahvaljujući tako razvijenom sluhu, u stanju su da se brzo sklone.


Ukoliko postoji neki zdravstveni problem, te reakcije obično budu slabije izražane i kreću se od nezainteresovanosti za okolinu do različitog stepena malaksalosti.

Ljubimac slabije konzumira vodu i hranu. Nos treba biti suv, a oči zdrave i bistre. Učestalo kijanje znak je prehlade ili respiratornih problema. Nemojte ih držati na promaji, niti izlagati ekstremnim vremenskim prilikama.

Ako mu je kuglica izmeta tvrda, ili ima proliv, a pogotovo ako nema stolicu, to je znak da je kunić bolestan i poželjno bi bilo da se odnese u neku veterinarsku ambulantu ili stanicu, kako bi se na pravilan način postavila dijagnoza i utvrdilo da li postoje neke promene ma očima koje bi izazvale gubitak vida.

Kunići mogu patiti od više vrsta oftalmoloških oboljenja. Ova oftalmološka stanja su često drugačija od onih kod pasa, mačaka i glodara.


Najuobičajenija etiologija očnih problema kod kunića uključuje lošu ishranu, infekcije, genetički uticaj, kongenitalne malformacije te probleme uzrokovane okolinom i brigom oko kunića.


Treba stalno proveravati zdravlje oči.


Ukoliko primetite epiforu (uzrokovana bilo preteranim suzenjem ili nepravilnim odvođenjem suza, klinički znaci uključuju mlečni, vodenasti iscedak i slepljenost dlake u okolini medijalnog ugla oka, preterano lučenje suza rezultiraju iritacijom oka), bol, škiljavost, pojačano crvenilo, modričaste promene na rožnjači, i neobične pojave na očnoj jabučici i/ili gubitak vida, posetite veterinara.


Najbolje je rešavati problem dok je još u razvoju.


Suzno oko može biti simptom velikom broju problema, te se taj simptom ne sme zanemariti. Proveravajte izgled očne jabučice u potrazi za bilo kakvim promenama boje ili postojanjem crvenila.


Pratite promene boje u irisu, neregularne ivice zenice, zamućenost rožnjače. Ukoliko imate mogućnosti posetite veterinara oftalmologa , koji je specijalizovan za oko za sve vrste životinja i koji je osposobljen da pruži stručniju pomoć pri rešavanju komplikovanih problema. Ne sme se odlagati jer stanja oka mogu biti prilično bolna i uzrokvati trajna oštećenja koja vode u slepilo.


Pregled oka od strane veterinara može uključivati i Schirmerov test suza (provera količine proizvedenih suza), test fluroscentnim pegama (da li postoji kornealni ulceri i prohodnost nazolakrimalnog kanala) i tonometrija (merenje očnog pritiska). Lokalna anestezija i dilatirajući agensi se koriste da bi se olakšao pregled.


Određivanje statusa vida kod kunića je dosta teško jer su često preplašeni što može ometati pregled.


Veoma važni poremećaji kod kunića su epifora, konjuktivitis, blefaritis, uveitis i glaukoma.


Konjuktivitis je najčešće prouzrokovan sa Pasteurella multocida i Staphylococcus sp. Ostali uzročnici odgovorni za ovo oboljenje su Pseudomonas i Streptococcus sp. Ove bakterije mogu takođe da dovedu i do drugih oboljenja (uveitisa, pneumonije, otitisa srednjeg i unutarnjeg uveta, uterine infekcije, subkutanog abscesa i genitalnih infekcija). Ovi mikroorganizmi mogu da budu prisutni normalno na inače nepromenjenoj površini konjuktive ili kontaminirati površinu oka sadržajem iz nosne šupljine, kroz nazolakrimalni kanal. Ostali uzroci konjuktivitisa uključuju: nehigijenske životne uslove, Chlamydie, kao i bakterije Staphylococcus i Pseudomonas.


Blefaritis može da bude pruzrokovan infekcijom spirohetom Treponema cuniculi, uzročnikom sifilisa kod kunića. Ova bolest se može preneti sa obolele majke na mladunčad. Dijagnoza se postavlja identifikacijom spirohete.

Uveitis je upala uvealnog trakta. Uvealni trakt je središnji, vaskularni sloj oka. Iris, cilijarno telo i horoidea čine uvealni trakt. Uveitis može da bude pruzrokovan kornealnim čirom, očnom traumom, sistemskom infekcijom (naročito pastarelozom i stafilokokama) i spontanom rupturom sočiva (poznata kao phacoclastic uveitis).


Glaukoma je oboljenje kada visok intraokularni pritisak pruzrokuje oštećenje retine. Slepilo nastaje kada je IOP visok duže vreme. Normalan očni pritisak je 15-25 mmHg. U slučaju glaukoma vrednosti mogu da budu od 29-95 mmHg. Klinički znaci su uvećanje očne jabučice - volovsko oko, generalizovani kornealni edem i slepilo.


Kako biste sa sigurnošću znali o kakvoj se komplikaciji s očima radi kod Vašeg zeca savetujem Vas da posetite veterinara koji će nakon niza neposrednih pregleda biti u stanju da donese dijagnozu i na osnovu toga i da propiše uspešnu terapiju.