Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića starog 4 godine. Pojavilo mu se nešto belo u oku, kao neka bela mrlja. Sada počinje i u drugom oku. Da li znate šta bi to moglo da bude i kako se leči? Sandra
O: Nažalost bez pregleda teško mi sa sigurnošću da tvrdim o čemu se tačno dešava sa okom Vašeg kunića. Pre svega je neophodno odrediti tačno gde se proces odvija - unutar očne jabučice ili na njenoj površini odnosno na rožnjači. Ukoliko se navedeno beličasto zamućenje nalazi unutar oka moguće je da se radi o intraokularnom apscesu (infekcija) ili katarakti.

Katarakta je zamućenje sočiva oka, a najčešća je kod starijih životinja iako se može javiti i kod onih mlađih kao posledica bakterijske infekcije, neadekvatne ishrane, visoke koncentracije glukoze u krvi ili spontano, bez poznatog razloga. Ukoliko je ipak reč o leziji na površini oka onda je moguće da se radi o čiru na rožnjači koji najčešće nastaje kao posledica traume, tj. mehaničke povrede.

To se najčešće događa kada životinja "očeše" oko od neki predmet ili ako joj upadne komadić sena u oko. Ukoliko se takvo stanje ne leči ono može postati dosta bolno i ugroziti vid životinje. U svakom slučaju najbolje bi bilo da, ukoliko ste u mogućnosti, ljubimca odvedete na pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo o čemu se tačno radi i kako bi se prepisala odgovarajuća terapija. 

Kao prvu pomoć možete eventualno, uz redovno ispiranje i čišćenje oka (npr. fiziološkom rastvorom), davati neku antibiotsku mast za oči poput Kloramfenikola ili Tobrexa, dva puta dnevno. Ukoliko se stanje kroz par dana ne popravi svakako savetujem da potražite pomoć Vašeg veterinara ili kolega sa Veterinarskog fakulteta.