Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja veverica je počela da gubi dlaku. Prvo sam mislila da je normalno linjanje ali odgajivači kažu da su možda paraziti u pitanju ili neka vrsta alergije. Preporučili su mi da je isprskam Avisan sprejom ali nije dovelo do nikakve promene. S obzirom da je u pitanju egzotična životinja. Možete li mi preporučiti šta da radim? Mnogo veterinara nema iskustva sa vevericama. Inače promene u raspoloženju nema, živahna je i vesela. Unapred hvala, Sara

О: Promene koje ste primetili kod Vašeg ljubimca može da ukaže na neko sistemsko oboljenje, koja se često ispoljava promenama na koži i dlaci, tačnije opadanjem dlake. Takva oboljenja mogu biti i metaboličkog porekla usled oskudne ishrane, koja ne poseduje sve neophodne komponente, odnosno vitamine i minerale. U tom slučaju možete putem vode samostalno dodati neki multivitaminski preparat poput Animastrath tonik za imunitet i apetit. 

Takođe, treba obratiti pažnju na ishranu ljubimca, pogotovo u stresnim situacijama i periodima godine kada su česte promene spoljašnje temperature. Kao osnovnu hranu za kanadske veverice možete koristiti specijalnu namenjenu njima, koju imaju bolje snabdevene pet prodavnice ili uobičajenu hranu za glodare. Uz to im možete davati semenke, lešnike, orahe, sušeno voće, kikiriki u ljusci.

Vodite računa da im nikada ne dajete bademe, jer su smrtonosni za kanadske veverice. Semenke suncokreta su dosta kalorične, ali ih možete davati povremeno kao posebnu nagradu. Nemojte im davati granuliranu hranu za pse i mačke. Jedan od proizvoda koji možete da koristite u ishrani veverice jeste Vitapolova Preminu hrana za sibirske veverice.

Kada postoji sumnja na neko parazitarno oboljenje kože obično se predlaže dermatoložki pregled kako bi se ustanovio tačan uzrok. Terapija različitih alergijskih, bakterijskih ili parazitarnih oboljenja kože i dlačnog pokrivača se drastično razlikuje, pa je stoga jako bitno da veterinar pregleda ljubimca i vidi u kom stepenu opada dlaka i da li postoje određene promene na koži.