Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Morsko prase je staro oko godinu dana i čini se da poslednja dva dana ponaša čudnije nego inače. Mirno je i ne trčkara okolo kao ranije. Danas nije bilo izmeta pa se čini da ima problem sa probavom, a i takodje sam primetio da je u mokraći bilo malo krvi. Šta je to i šta da radim?
Dimitrije

O: Najverovatnije je kod Vašeg ljubimca došlo do opstipacije. Pod opstipacijom se podrazumeva otežano pražnjene creva, a kao posledica se kod životinje javlja tvrda, suva stolica, ili dolazi do potpunog izostanka defekacije.

Uzrok ovakvom stanju najčešće je neadekvatna ishrana teško svarljivom ili jednoličnom hranom, nedovoljno unošenje vode u organizam, kao i smanjeno kretanje. Ako je reč o dugodlakom morskom prasetu, opstipacija može biti prouzrokovana i progutanom dlakom, koja se formira u crevima kao kuglica.

Ukoliko ovakvo stanje potraje, može nastati stanje opasno po život. Kod dugodlakih morskih prasića i kunića važno je redovno češljanje i prisustvo zelene i sveže hrane bogate vlaknima. Vlakna su važna za održavanje crevne mikroflore koja pomaže varenju unete  hrane u organizam. Vlakna pomažu i u održavanju normalnog motaliteta creva, a manjak vlakana dovodi do usporavanja varenja, fermentacije i konačno do indigestije.

Ishrana mora da bude zasnovana na suvom senu, koje je bogato sirovim vlaknima, a seno osim što je važno za pravilno varenje, važno je i za trošenje zadnjh zuba jer omogućuje stalno žvakanje. Osim sena važno je i voće i povrće, koje uvek mora da bude sveže. Prevelike količine voća i povrća mogu da dovedu do proliva. Zamorčići mogu da jedu i gotovu peletiranu hranu, namenjenu isključivo njima. Voće i povrće koje ostane nepojedeno, odnosno ostane preko noći u kavezu, treba skloniti iz kaveza i zameniti svežim. Novu hranu treba uvoditi postepeno, da bi se digestivni sistem prilagodio i izbegli problemi kao što su proliv ili opstipacija. Uz navedeno, važno je dodavanje vitamina C, koji je i pored ostalog, odgovoran i za pravilan motalitet creva.

Najbolje bi bilo da Vaše morsko prase odnesete u neku od veterinarskih ambulanti na pregled, jer promena opšteg stanja - potištenost, opstipacija, gubitak apetita, kao i krv u urinu mogu biti znak mnogih oboljenja, različite etilogije - virusne, bakterijske, mehaničke... (oboljenja bubrega, cistitis, strano telo...) i samo detaljnim kliničkim pregledom i primenom specijalnih dijagnostičkih metoda, može se postaviti dijagnoza , na osnovu koje bi veterinar sproveo odgovarajuću terapiju.