Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio bih Roborovskog hrčka. Potrebne su mi opšte informacije i posebnosti kod ovih hrčaka. Da li je istina da se oni mogu kretati brzinom od 6 km/s?
Unapred hvala,
Danilo

O: Prvi put ovaj hrčak je otkriven u Maloj Aziji. Vrlo je simpatičan i živahan i ko ga ima u kući život mu je bogatiji. Treba kupiti mladog hrčka jer mu je život kratak (od 1 do 3 godine), ali najčešće oko dve godine. Mladi primerci su živahni i imaju sjajnu dlaku, sjajne oči bez krmelja, suv nos i čist analni otvor.

Osnovne informacije:

Hrčak Roboroski
Latinski naziv: Phodopus Roboroski
Poreklo: Centralna Azija, Severna Rusija, Mongolija
Životni vek: između 1 i 3 godine
Veličina: između 10 i 12 cm

U  našoj ponudi, pored bogatog izbora hrane i opreme za glodare, možete pronaći Roborovski hrčka po ceni od 472 din.

Treba ga kupovati kasnije popodne, jer su tada najživahniji. Preko dana je češće mrzovoljan i uglavnom spava, a popodne živne. Hrčak ostaje živahan sve do jutra, veseo i aktivan, dok svi drugi spavaju. Zbog toga dobro razmislite za koga kupujete ovu životinjicu. Idealan je za zaposlene ili za učenike koji ceo dan nisu kod kuće, pa kad uveče dodju kući mogu uz njega da se opuste i odmore. Ali, ako imate malu decu, treba da im objasnite da on nije igračka ili zamena za lutku. On polako sklapa prijateljstva. Bavite se sa njim svakodnevno i budite strpljivi. Nemojte ga plašiti kako ne bi izgubio već stečeno poverenje. Za njega je važnija dobra nega i prostor za kretanje nego vaše bavljenje njime.

Potreban mu je čist i prostran kavez, kućica u kojoj spava ne treba da bude providna kako mu ne bi smetala dnevna svetlost dok se odmara. U kavezu je obavezan točak gde može dobro da se izmori. Ovo je neophodan deo njegovog prostora kako bi mogao biti dovoljno aktivan (to sa druge strane indirektno utiče i na sprečavanje prekomerne gojaznosti). Najbolje je da ga kupite zajedno sa hrčkom, jer ga kasnije neće prihvatiti.

Ne postoje egzaktni podaci o brzini  koju kretanjem (trčanjem), roborovski hrčak može postići.

Hrani se uobičajenom hranom za hrčke i zelenišem kao i svežim voćem. Više informacija o ishrani hrčaka možete pogledati ovde.

Pošto on skuplja namirnice, potrebna mu je veća kućica sa pokretnim krovom radi lakšeg čišćenja. Ako ga preobilno hranite, može da napuni kućicu hranom i da se iseli iz nje jer za njega više nema mesta. Hrčku je potrebna toplina (minimum 15°C). Inače, ako je okolna temperatura niska, pašće u zimski san. Ako ostavite hrčka da trči unaokolo bez nadzora, brzo će pobeći dalje. Kada donesete kući nekog glodara kao kućnog ljubimca, nemojte prvi put da stavljate kavez na zemlju. Dajte svom novom prijatelju šansu da se navikne na novu sredinu. Ako tako mala životinja vidi samo noge, a vaše glasove čuje samo odozgo iz daljine, uplašiće se.

Hrčka nikada ne treba ometati dok spava jer može da se razbesni, a ako se to češće ponavlja, onda može i da oboli. Ukoliko hrčci nisu iz istog legla, ne preporučuje se držanje više jedinki u zajedničkom prostoru, kako ne bi došlo do žestokih obračuna, koji mogu rezultirati i smrtnim ishodom. Tako da - ukoliko planirate da držite više primeraka u istom prostoru - preporuka je da u startu kupite jedinke iz istog legla koje se već „poznaju”.  Još jedno važno pravilo je da ga nikada ne hvatate odozgo (kao kada ga napada neprijatelj), već samo spreda ili sa strane.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak