Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hrčak moje devojke konstantno gricka uglove od terarijuma, i ponekad kao da padne u trans, ne reaguje ninašta, i stalno gricka kukuruz, a primetili smo da su mu i zubi malo duži nego kada smo ga kupili. Šta bismo trebali da mu radimo ili da mu damo da bi se vratio u normalu? Dajemo mu istu hranu kao i u pet shopu. Draganov Goran

O: Hrčak pripada porodici glodara, tako da ga karakterišu srazmerno veliki zubi sa otvorenim korenom i trajnim rastom. Najveći "problem" predstavljaju sekutići. Zubalo je građeno tako da sadrži po dva sekutića u gornjoj i donjoj čeljusti.

Ovakvo zubalo daje njušci karakterističan izgled. U prirodi ove životinje ravnomerno troše i skraćuju  zube. U kućnim uslovima držanja, kada nemaju tu mogućnost, postoji opasnost urastanja zuba, preloma zuba, lezija sluzokože i mekih tkiva.

Za ove životinje je važno da im se u kavez stave drveni predmeti kao što su grančiće jabuke ili lešnika, zatim mineralni kamen koji im pored trošenja zuba omogućava i unos minerala. To je način da se spreči prerastanje zuba i sve posledice koje to donosi.

Ukoliko su zubi prerasli, vrlo često je neophodna i pomoć veterinara, koji rutinskim zahvatom može izvršiti skraćivanje zuba. Postupak nije bolan i ne predstavlja veliki stres za životinju.

Hrčak je životinja koja je aktivna noću pa njihova slaba aktivnost i nezainteresovanost tokom dana ne znači patološko stanje.

Ukoliko stavljanje drvenog predmeta i mineralnog kamena neda željeni rezultat, savetujem Vas da posetite veterinara koji može izvršiti korekciju zubala.

Specijalna drvca za glodare i mineralni kamen možete kupiti kod nas u Pet centru.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak