Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zdravo. Zovem se Milica i imam 13 god. Dobila sam kunića na poklon. Patuljasti je i najsličniji domaćem zecu. Zanima me da li mogu da ga držim u zaštićenom kavezu (zašuškanom, ali ima rupe za kiseonik) pod šupom (nije propala ili urušena nova je) uvučena je i nema vetra. Da li će mu nešto smetati i faliti, da li će mu biti hladno iako ima dlaku (zimi zimsku). Molim vas da mi što pre odgovorite, jer brinem za njega. Za sada je u kutiji sa svim potrebama, slamom i kupovnom hranom i zanimaju me obroci po količini. PS. dok mu ne kupim kavez u hodniku je. S poštovanjem Milica. Puno pozdrava.

O: Patuljasti kunići su veoma osetljive životinje. Hladnoća, promaja, izloženost vetru i prašini mogu dovesti do ozbiljnih respiratornih infekcija i uginuća.

Ako kunića sve vreme držite napolju on će postepeno dobiti zimsku dlaku i postati otporniji na hlanoću. Ali ako ga iz kuće gde je bila sobna temperatura cele godine iznesete na nisku spoljašnju temperaturu, to može biti šok za kunića.

Prostor koji ste namenili za njegovo držanje treba da bude zatvoren prostor, bez promaje i uticaja spoljašnjih vremenskih uslova. Dovoljno prostran kavez sa piljevinom i senom obezbediće mu komfor i dodatnu zaštitu od hladnoće.

Ako pak u zimskim mesecima budu drastičnio niske temperature duži vremenski period, trebalo bi da mu obezbedite bolje uslove.

Više informacija o uslovima držanja patuljastog kunića možete pročitati na u odgovorima koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med. pod naslovom „Kunić – uslovi držanja“ i „Patuljasti kunić – ishrana i uslovi držanja“.