Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imamo činčilu godinu dana staru. Jako je umiljata i kod nas je od trećeg meseca života. Poslednjih mesec dana joj opada dlaka koja leti svuda po stanu. Ravnomerno opada (nema rupa po krznu). Molim Vas za savet! Unapred zahvalna, Svetlana


O: Kod činčila je poznata reakcija pod nazivom "fur slip" ili greška u dlaci koja je u suštini zašitna reakcija organizma, a dovodi do gubitka dlake neurednog izgleda na određenim delovima tela.

Uzrok ovakvog stanja dlake mogu biti borbe činčila u leglu, držanje u lošim uslovima, stalno uznemiravanje činčila (buka), malnutricija (loše izbalansirana ishrana), povećana funkcija štitnjače i nadbubrežne žlezde, gljivice, odgoj i ponašanje, odnosno neprilagođavanje uslovima življenja i posledično tome zapažene promene ponašanja.

Da bi se dlaka oporavila i izgledala zdravo treba par meseci, a i tada će se primetiti razlika u dužini I boji dlake između obolelog dela krzna i zdravog dela. Preporučuje se da se činčilama osigura suvo kupanje u pesku za činčile. Pesak se može staviti u širu plastičnu činijicu do dubine od 2 - 3 cm. Kupati se mogu svakodnevno u trajanju od 30-tak minuta, a nakon toga potrebno je ukloniti "kadicu s peskom", jer previše kupanja izaziva upalu očiju (od zrnca peska!).

Takođe trebalo bi ispraviti greške u ishrani, odnosno povećati dozu vitaminsko-mineralnog preparata. Svakako Vam savetujem da posetite veterinara, jer ukoliko se radi o gljivičnom oboljenju potrebna je i adekvatna terapija.

O pravilnoj ishrani činčile pisale su koleginice Mirjana Pejčić i Ana Jovanović pod naslovima “Ishrana činčila” i “Činčila – ishrana, uslovi držanja i šetnja na povocu”. O čišćenju i menjanju peska kod činčila pisali je koleginica Ana Jovanović “Ćišćenje kaveza i menjanje peska kod činčila”.