Ishrana činčila


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koliko količinski smem da dajem činčili svežu šargarepu i suvo grožđe? Da li suvo grožđe spada u njene poslastice? I da li smem jedan dan da joj dajem jednu vrstu, a drugi dan drugu vrstu poslastice?
Unapred hvala, Tijana

O: Činčile su biljojedi i hrana koja se koristi za njihovu ishranu mora da sadrži veliku količinu sirovih vlakana - celulozu, da bi se proces varenja odvijao nesmetano. Osnovni sastojci hrane za činčile su belančevine, ugljeni hidrati, masti, sirova vlakna i vitamini.

U ishrani činčila mora biti najmanje 20% belančevina. One se sastoje od aminokiselina, a od posebne važnosti su esencijalne aminokiseline tj., one koje se mogu uneti jedino putem hrane, npr. metionin koji ima veliku ulogu u izgradnji zdrave kože i kvalitetne dlake. Dobar izvor belančevina za činčile je seno lucerke. Ugljeni hidrati čine 80 % suve materije sena ili žitarica. U hrani za činčile treba da bude 2 - 2,5% masti i najmanje 20% sirovih vlakana koja se sastoje uglavnom od celuloze. Najviše sirovih vlakana se nalazi u kvalitetnom senu.

Ishrana činčila je veoma jednostavna, a sastoji se od gotove hrane, briketa (peleta), sena i vode. Gotova hrana za činčile sadrži dodate vitamine i oligoelemente u određenim količinama. Činčile se hrane uveče i jedna činčila bi trebala da dobije otprilike oko 20 g briketirane hrane i šaku kvalitetnog sena. Prevelika količina briketirane hrane može da dovede do digestivnih smetnji. Veoma je važno da se činčile hrane u isto vreme i samo gotovom hranom koja je namenjena isključivo njima, odnosno ne može im se davati hrana namenjena drugim životinjama (na primer za kuniće).

Seno koje se koristi u ishrani ne sme biti sveže (skoro pokošeno seno se ne daje činčilama). Seno mora dobro da odstoji i daje se tek posle 5 meseci. Zato je najsigurnije davati činčili gotovo seno koje je namenjeno kućnim ljubimcima. Dnevna porcija sena je oko 30 g, a ono se stisne u malu balu i stavi u jasle, a činčile ga - pošto su noćne životinje - tokom noći pojedu.

Osim gotove hrane i sena, činčilama možete davati i dezert kao što je suvo grožđe, malo sušene jabuke ili šargarepe. Količine su veoma male - nekoliko zrna suvog grožđa ili komadić jabuke ili šargarepe, a daju se samo jednom ili dvaput nedeljno.