Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Živim u Valjevu i imam 4 morska praseta, roditelje i njihovo dvoje dece. Mužjak se razboleo, odbija hranu, slabo se kreće, a srce mu udara mnogo brže nego kod ostalih prasića. U Valjevu ne postoji veterinar koji se bavi lečenjem ovih životinja. Prasca smo počeli da hranimo na silu (pomoću šprica) i takodje mu dajemo vitamin C (na isti način). Molim da mi kažete šta bi moglo biti sa prasićem i način lečenja.
Hvala unapred, Igor Nedeljković

O: Svako oboljenje u najvećem broju slučajeva počinje prvo opštim simptomima.

Oni su zajednički za veliki broj oboljenja, tačnije nisu specifični i po njima se ne može zaključiti o kojoj vrsti oboljenja se radi. U opšte simptome spadaju: povišene vrednosti trijasa (puls, disanje, rad srca), slabiji apetit ili potpuni prestanak apetita, potištenost, nezainteresovanost, pospanost. Kako bolest dalje napreduje, počinju da se javljaju jasniji simptomi, koji nas mogu uputiti da obratimo veću pažnju na određeni sistem organa.

Vaše morsko prase ispoljava opšte simptome, tako da se na osnovu toga ne može zaključiti o kojoj vrsti oboljenja se radi. Isto tako i da pokazuje karakteristične simptome, bez detaljnog kliničkog pregleda i specijalnih pretraga ne može se sa sigurnošću postaviti dijagnoza.

Primenjivanje neadekvatne terapije ne samo da ne dovede do izlečenja, već ponekad može biti i štetno (npr. određeni antibiotici su kontraindikovani kod glodara). Takođe, na taj način se gubi dragoceno vreme, jer samo pravilna i blagovremeno primenjena terapija ima efekta.

Preporučujem Vam da izolujete životinju, da detaljno očistite kavez u kojem je boravio i stavite novu prostirku za ostale životinje. Time ćete smanjiti mogućnost eventualnog prenošenja oboljenja, ako se do sada nije raširilo na ostale. Hranite ga i dajte mu vode, kao do sad, i raspitajte se kod kojeg biste veterinara mogli što pre da ga odvedete.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak