Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imala sam zamorca već oko 3 godine. Pre par dana sam mu nesmotreno dala veći komad bjelog zelja. Sutradan smo primjetili da nešto nije u redu, jer inače živahan zamorac koji se veseli hrani, nije mogao da se ustane. Odbijao je hranu i vodu. Poslije par sati stanje je počelo da se pogoršava. Trzao je donjim djelog tjela i postepeno gubio ravnotežu. U međuvremenu smo mu grijali toplom krpom i masirali stomačić. Nažalost istog dana je uginuo. Pa vas molim da mi odgovorite: da li je veća količina bjelog zelja (slatkog kupusa) uzrokovala možda nadimanje i uginuće zamorca?
Unapred zahvalna, Gaga

O: Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti (24 kcal/100 g), a prosečno sadrži: 92,52% vode; 1,21% belančevina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg/100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar.

Kupus se sme koristiti u ishrani morskih prasića, ali u ograničenim količinama. U pitanju je sveža hrana koja je podložna vrenju.

Posle konzumiranja hrane koja je podložna vrenju dolazi do nakupljanja veće količine gasa u digestivnom traktu. Na taj način dolazi do rastezanja creva i povećanja njihovog volumena. Povećana creva mogu vršiti pritisak na ostale organe, srce, pluća itd. i dovesti do poremećaja njihove funkcije. U većini slučajeva su ova stanja prolazna, ali kod osetljivijih jedinki može dovesti do većih problema Pravilna ishrana se svodi na seno, suvu hranu i dovoljne količine sveže vode. Uz ovu hranu se sme dodavati sveža hrana, u malim količinama.

Tačan uzrok smrti se na žalost može ustanoviti jedino patoanatomskim nalazom, uz specijalne metode postmortalne dijagnostike.