Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića koji je star oko dva meseca; što se tiče velike nužde u redu je (u obliku kuglica) ali mokraća mu je bele boje. Šta može da bude uzrok? Da li promena zrnaste hrane? Inače voda mu je uvek dostupna, a i sveže seno. On je i dalje veseo, ima dobar apetit.
Tatjana

O: Boja urina kod kunića normalno je bledo žute boje, međutim nakon mokrenja u kontaktu sa vazduhom razni sastojci mokraće oksidišu i menjaju boju mokraće od tamno žute, naranđaste do crvenkaste boje.

Promena boje mokraće smatra se normalnom pojavom i ukoliko je ne prate drugi klinički simptomi (povišena temperatura, otežano mokrenje, promene u količini unosa vode i količini izlučene mokraće), nije znak nikakvih patoloških promena. 

Jako taman urin odmah nakon mokrenja može biti znak dehidracije, dok je crveni urin najčešće posledica pigmenta iz hrane, a ne krvi u mokraći. Ako je crvena boja mokraće posledica krvi u mokraći to može biti simptom malignih promena, mokraćnih kamenaca ili infekcije u mokraćnom mehuru/bešici.

Bela boja urina najčešće je posljedica velike količine kalcijuma u ishrani. Zdravi kunići izlučuju velike količine kalcijumovih soli putem mokraće što mokraći daje beli, mutan izgled. Ovo je posledica specifičnog metabolizma kalcijuma kod kunića.

Kalcijum je prirodni mineral u telu koji je potreban za mnoge telesne funkcije. Gotovo 99% kalcijuma u organizmu nalazi se u kostima i zubima, a obzirom da kunićima zubi rastu i troše se celi život, kunići imaju visoke potrebe za kalcijumom.

Večina sisara apsorbuje iz hrane onoliko kalcijuma kolike su njihove potrebe, dok višak kalcijuma iz hrane evakuišu putem izmeta. Količina kalcijuma u krvi regulisana je pomoću paratireoidnog hormona i kalcitonina. Većim lučenjem paratireoidnog hormona, telo stimuliše pojačanu apsorpciju kalcijuma iz creva, dok kod povišene količine kalcijuma u krvi organizam putem kalcitonina stimuliše vezanje kalcijuma u kosti (stvara rezervu organizmu za situacije kada ima nedostatak ovog minerala).

Sistem regulacije količine kalcijuma u krvi ne funkcioniše tako dobro kod kunića. Kalcijum u krvi kunića stalno varira, zavisno od količine kalcijuma u hrani. Kunić iz sistema za varenje apsorbuje sav kalcijum koji se nalazi u hrani zbog čega imaju veću količinu ovog minerala u krvi. Ovaj višak  organizam rešava izlučivanjem kalcijuma putem bubrega i mokraće. Odatle potiče bela boja mokraće.

Ukoliko se ova pojava javlja povremeno, ne traje dugo i nema nikakvih drugih promena kod kunića, nema razloga za zabrinutost.

Međutim velika količina kalcijuma koja se izlučuje putem mokraće može dovesti do deponovanja kalcijuma u mokraćnom sastavu te formiranja kristala i kamenaca u bubrezima, mokraćnom mehuru/bešici ili uretri. Zbog toga kod učestale i dugotrajne pojave belo obojene mokraće potrebno je modifikovati ishranu s obzirom na udeo kalcijuma u pojedinom povrću.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak