aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam prijatelja koji ima leminga, i ispričao mi je kako njegov leming pojačano mokri, nervozan je i pije velike količine vode u poslednje vreme. Studiram medicinu, i kod čoveka su simptomi dijabetesa vrlo slični. Nisam ekspert za životinje, ali sam listanjem po forumima shvatio da leming može da dobije dijabetes, tj. da su tome skloni, pa ako biste mogli da mi kažete da li je u pitanju šećerna bolest, ili šta drugo, i ako jeste, da mi kažete kako se ona leči. Planiram u skorije vreme da i ja nabavim leminge pa mi je svaka informacija dobro došla. Hvala. Sergej

О: Diabetes mellitus je hronični poremećaj metabolizma ugljenih hidrata uz apsolutni ili relativni nedostatak insulina.


Pošto se u krvi nalazi prekomerna količina glukoze, ona počinje da se izlučuje mokraćom. Sa sobom nosi veliku količinu vode (osmotska diureza). Životinja stalno pije vodu i stalno mokri, jer se organizam oslobađa prekomerne količine glukoze. 

Pored ovih simptoma: stalna žeđ i pojačano mokrenje, javlja se i gubitak telesne mase, te katarakta što predstavlja najvažnije simptome šećerne bolesti.

Kontrola diabetesa se svodi na korišćenje hrane koja je namenjena isključivo dijabetičarima, jer u svom sastavu ima nisku količinu ugljenih hidrata i masti, a visoki procenat proteina. Uz dijetu ide i primenjivanje insulina. Preporuka je da se ukupna dnevna količina hrane daje u više od 2 obroka. Početak terapije predstavlja dijeta, a zatim se na kontrolnom pregledu veterinar odlučuje o daljnjoj terapiji. Nivo glukoze u krvi predstavlja glavni parametar.


Diabetes se dijagnostikuje biohemijskom analizom krvi, a klinička slika može ukazati na sumnju ali ne i na dijagnozu.


Vaš leming može pojačano uzimati vodu zato što se hrani dehidriranom hranom ili iz nekog drugog razloga, npr. vrućina u prostoriji u kojoj živi. Za detaljniju dijagnostiku savetujem Vas da leminga odvedete na pregled kod veterinara.