Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mom morskom prasetu koje je staro 3 meseca pojavile su se neke izrasline koje lice na ugrušak crvene boje. Kad sam kupio prase bila je jedna a sad ih ima više. U čemu je problem? Marijana


O:
Izrasline na koži ljubimca mogu biti različitog porekla.

Tako se može raditi o naslagi gnoja (apscesu), krvnom podlivu (hematom), reaktivnoj upali nakon uboda ili ogrebotine, kao i kili (hernija).

Takođe, kod morskog praseta se relativno često pojavljuju i ciste. Ciste su vrećaste ili loptaste tvorevine koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih ćelija i ispunjene tečnim ili kašastim sadržajem. Zid ciste može odgovarati građi kože pa cistu nazivamo dermoidnom ili epiteloidnom ili može odgovarati građi sluzokože pa se u tom slučaju radi o brahiogenim ili enterocistama.

Ukoliko se uzme u obzir i starost samog ljubimca, mogle bi se navesti i različite tumorozne tvorevine.

Hernija ukazuje da se deo stomačne maramice ili deo creva spušta kroz mišićni otvor u potkožje. Ovakva stanja se mogu pojaviti prilikom rođenja - kao pupčane ili skrotalne. Tokom života može se dogoditi da usled traume (udarac, pad, naprezanje) dođe do oštećenja i razdvajanja stomačnih mišića koji za posledicu imaju nastanak hernije.

Zbog tačne dijagnostike kao i samog zdravlja Vašeg ljubimca morali biste da ljubimca odvedete kod veterinara, koji će biti u mogućnosti da postavi dijagnozu i da pomogne Vašem ljubimcu na najprikladniji način, kao i da Vam odgovori na sva pitanje vezane za Vašeg ljubimca.

Više o izraslinama kod morskog praseta možete pročitati u odgovorima mojih koleginica, Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., pod naslovom „Morsko prase – izraslina u predelu njuške“ i Mirjane Pejčić, dr. vet. med.,: „Izraslina ispod trbušnog zida morskog praseta“.