Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li morski prasići mogu da se kupaju i da li mogu da im se seku nokti?
Hvala, Tamara

O: Zamorce, iako to baš i ne vole, možete kupati sa blagim šamponom, najviše tri puta mesečno, a po potrebi se sme samo zadnjica oprati i češće. Prilikom kupanja obavezno obratite pažnju da im voda ne dospe u uši (moguća upala uva). Dugodlake zamorce treba redovito češljati. U ponudi Pet centra se nalazi šampon namenjen glodarima "My first bunny shampoo''. Nakon kupanja zamorče obrišite ručnikom i osušite "fenom", ali ne naglo, da ne opečete nežnu kožu.

Glodari su u pravilu vrlo čiste životinjice, pa ako Vaše zamorče ne uživa u kupanju nemojte da ga prisiljavate; u tom slučaju možete da pokušate tzv. "suvo" pranje puderom za glodare i redovno četkanje.

Pošto morski prasići troše svoje nokte sami, sečenje se preporučuje samo onda kada je to neophodno. Nema tačnog pravila koliko ih često treba seči, ali u praksi je to potrebno uraditi jednom do najviše dva puta godišnje.

Uređivanje i sečenje noktiju morskih prasića možete da obavite sami kod kuće ili se možete obratiti veterinaru u ambulanti, kako bi to učinio umesto Vas ili Vam barem prvi put pokazao kako da to ispravno sami uradite. Za početak trebate nabaviti makaze za sečenje kandžica za glodare. Bilo bi dobro da Vam netko pridržava zamorče tako da ga nasloni na svoja prsa, a Vi da pomalo režete samo vrhove kandži, otprilike oko 2 mm od vrha (oštrog dela kandže). Zadnja trećina nokta sadrži malu krvnu žilicu koju ne biste smeli da ozledite; dosta krvari, ali nije opasno po život ljubimca. Ako dođe do krvarenja, treba pritisnuti gazom i držati dok krvarenje ne prestane.

Ipak, barem za prvi put, preporučujem da zamorče odvedete na sečenje kandži kod veterinara, da se bolje i direktno informišete o tačnom postupku.